Składniki:
- płat ciasta francuskiego (42 dag)
- 25 dag śmietankowego sera twarogowego
- 10 dag serka topionego z ziołami
- pęczek szczypiorku
- 1/2 pęczka natki
- ząbek czosnku
- gałka muszkatołowa
- jajko
- czarnuszka
- sól
- pieprz biały
Przygotowanie:
- Rozmrożone ciasto pokrój na 16 trójkątów. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj jajkiem i posyp czarnuszką. Piecz 20 minut w temperaturze 200 stopni, aż ciastka ładnie się zrumienią i urosną. Ostudź, a następnie przekrój na pół.
- Serek śmietankowy utrzyj z serkiem topionym, dodaj posiekane zioła i rozgnieciony czosnek. Masę dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Mus przełóż do szprycy i wyciśnij na połowie trójkątów, przykryj pozostałymi trójkątami.