Tarta z Francji - przepis

Poznaj przepis na pyszną francuską tartę i wprowadź nowe dania do swojego codziennego menu!
/ 08.05.2013 06:15
DRUKUJ PRZEPIS
Tarta z Francji - przepis fot. Fotolia
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 75 min
Ilość kalorii: 610 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:

Na ciasto:

  • 30 dag mąki
  • sól
  • 20 dag masła
  • 1 jajko

Na nadzienie:

  • 1 cukinia
  • 1 papryka
  • 2 cebule
  • 5 dag czarnych oliwek
  • 250 ml śmietany
  • 3 jajka
  • 5 dag parmezanu
  • 2 ząbki czosnku
  • natka
  • zioła prowansalskie
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
  1. Z podanych składników zagnieć ciasto, schłodź.
  2. Cebulę zeszklij na oliwie. Dodaj paski papryki, dopraw, smaż 3 min. Cukinię pokrój w cienkie paski, obgotuj.
  3. Ciastem wyłóż formę na tartę, podpiecz w temp. 200 st. C.
  4. Wyłóż warzywa i oliwki. Zalej śmietaną rozmieszaną z jajkami i natką, dopraw. Posyp serem, piecz 30 min w temp. 180 st. C.

Zobacz także:


DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA