Pstrąg w maśle czosnkowo-koperkowym

Pstrąga można przyrządzić na wiele sposobów - smażony, pieczony, grillowany a także gotowany na parze. Jednak najlepsze jest chyba połączenie tej delikatnej ryby z aromatem koperku i czosnku. Łatwy przepis, z którym poradzi sobie niemal każdy, a z pewnością zachwyci każde wymagające podniebienie. Zapraszam na pstrąga w maśle czosnkowo-koperkowym.
/ 05.06.2012 09:42

Do miłośników ryb nie należę, ale świeżego pstrąga nigdy nie odmówię. Jest dostępny cały rok, z hodowli, ale jeżeli ktoś lubi powędkować, to może spróbować własnych sił na stawach hodowlanych. Jestem przekonana, że pstrąg złowiony własnoręcznie smakuje jeszcze lepiej.

Pstrąga można przyrządzić na wiele sposobów - smażony, pieczony, grillowany a także gotowany na parze. Jednak najlepsze jest chyba połączenie tej delikatnej ryby z aromatem koperku i czosnku. Łatwy przepis, z którym poradzi sobie niemal każdy, a z pewnością zachwyci każde wymagające podniebienie. Zapraszam na pstrąga w maśle czosnkowo-koperkowym.

Składniki potrzebne do przyrządzenia:

  • dwa wypatroszone pstrągi
  • kawałek masła
  • czosnek 6 ząbków
  • pęczek koperku
  • mąka
  • sól
  • oliwa

Pstrąg w maśle czosnkowo-koperkowym

Sposób przyrządzenia:

Pstrągi dokładnie myjemy, nacieramy solą z zewnątrz i wewnątrz. Odstawiamy na chwilę. W tym czasie przygotowujemy masełko. Koperek myjemy i bardzo drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy razem z masłem. Doprawiamy do smaku odrobiną soli. wkładamy do lodówki.

Pstrąg w maśle czosnkowo-koperkowymPstrąg w maśle czosnkowo-koperkowym

Na patelni rozgrzewamy oliwę, pstrąga obtaczamy w mące i kładziemy na gorący tłuszcz. Smażymy z obu stron na rumiano. Przed końcem smażenia do środka wkładamy masełko. Podajemy zaraz po zdjęciu z patelni.

Pstrąg w maśle czosnkowo-koperkowym

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)