Szaszłyki z figami, polędwiczką i szynką serrano – przepis

Czy wiesz, że figi zawierają enzymy przyspieszające przemianę materii? Wypróbuj przepis na szaszłyki z figami, polędwiczką i szynką serrano.
/ 12.03.2015 11:48

szaszłyki z figami

fot. Media Forum

Figi to bardzo zdrowe i stosunkowo niskokaloryczne owoce. Zawierają bogactwo substancji odżywczych takich jak magnez, cynk, enzymy przyspieszające przemianę materii, a także substancje niszczące szkodliwe dla zdrowia bakterie.

Pierwsze wzmianki o fidze

Wiedzieli o tym już średniowieczni „szefowie” dworskich kuchni. Pierwsze wzmianki o tych owocach pochodzą jeszcze z XIV wieku, ale na dobre na polskich królewskich i magnackich stołach owoce te zagościły głównie dzięki królowej Bonie Sforzy, żonie Zygmunta Starego. To ona słynęła ze sprowadzania specjałów kuchni śródziemnomorskiej do naszego kraju. W XVI wieku importowano znaczące ilości tego owocu nie tylko ze względu na wyjątkowy słodko-kwaśny smak. Historyczne źródła podają, że już wtedy wiedziano o dobroczynnym działaniu figi zarówno w kuchni, jak i po posiłku.

Zobacz także: 3 przepisy na dania ze świeżych fig

Szaszłyki z figami, polędwiczką w rozmarynie i szynką serrano

Składniki na 5 szaszłyków:

  • 5 świeżych fig
  • około 250 g - 300 g polędwiczki wieprzowej
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka drobno posiekanego rozmarynu
  • 1 łyżka oliwy extra vergine
  • 100ml wódki
  • 1/2 łyżki soku z cytryny
  • 100 g szynki suszonej (np. serrano)

Do podania:

  • świeża mięta
  • 100 g sera feta
  • gęsty dressing balsamiczno-miodowy (4 łyżki octu balsamicznego + sól i pieprz + 1,5 łyżki oliwy extra vergine + 2 łyżki miodu - wszystko wymieszać w miseczce)

Przygotowanie:

  1. Figi pokroić w grube plastry. Polędwiczkę pokroić w niedużą kostkę, zamoczyć na 2 godziny w wódce, doprawić solą, pieprzem, rozmarynem, wymieszać z oliwą i sokiem z cytryny, odłożyć.
  2. Kawałki polędwiczki i fig nadziewać na patyczki przeplatając paskami szynki.
  3. Grillować na grillu ogrodowym, na patelni grillowej lub piec w piekarniku (200 stopni, około 12-15 minut). Polędwiczka piecze się dość szybko. Podawać na dużej ilości mięty z dodatkiem pokruszonego sera feta i gęstego dressingu.

Źródło: Materiały prasowe Media Forum

Wypróbuj przepis: Figi pieczone z nalewką