Figi - przepisy, które sprawią że pokochasz te owoce

Figi przepisy fot. Adobe Stock
Późne lato i wczesna jesień to sezon na figi. Wykorzystaj świeże figi - przepisy z ich udziałem na dania obiadowe z kurczakiem, sałatkę z rukolą czy tartę, są wyśmienite i proste w przygotowaniu.
Edyta Liebert / 14.09.2020 14:26
Figi przepisy fot. Adobe Stock

Figi nie należą do najpopularniejszych owoców, ale mają bardzo dużo błonnika, a dojrzałe okazy są słodyczą same w sobie. Przepisy z wykorzystaniem fig to przede wszystkim sałatki, mięsa i ciasta.

Włoska sałatka z figami i rukolą

Włosi mają do fig szczególne podejście, a owoc ten obecny jest zarówno w daniach słodkich, jak i obiadowych. Nic dziwnego, gdyż uznawany jest tam powszechnie za symbol płodności. Według mitów rzymskich, Włosi zawdzięczają figi Bachusowi, bogowi wina, a na Bachanaliach ku jego czci, kobiety zakładały girlandy z suszonych fig. Na przystawkę – sałatka z rukoli i fig pobudzająca zmysł smaku.

Składniki:

  • 6-8 świeżych fig, przekrojonych na połówki,
  • 300 gramów świeżej rukoli,
  • 50 g siekanych orzechów włoskich,
  • 50 g sera gorgonzola w kawałkach.

Dressing:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 4 łyżeczki octu balsamicznego,
  • ¼ łyżeczki francuskiej musztardy Dijon,
  • szczypta soli i świeżo mielonego pieprzu,
  • 1 łyżeczka miodu.

Sposób przygotowania:

  1. W salaterce delikatnie wymieszaj rukolę, posiekane orzechy, połówki fig i kawałki gorgonzoli.
  2. Osobno połącz ze sobą składniki dressingu i polej nim sałatkę z figami.

Sałatka z figamifot. Adobe Stock

Kurczak z figami po marokańsku

Danie główne pochodzi z kuchni marokańskiej, lubiącej łączyć wyraziste i skrajne smaki. Kumin (kmin rzymski), kolendra, mięta, harissa, wszystkie odmiany papryki, daktyle, szafran i cynamon, pojawią się w większości tamtejszych dań. Do tych barw smakowych dołącza często właśnie figa (el karmoussa), która w tym kraju jest mniejsza, z bardziej zieloną skórką, ale za to jeszcze słodsza. 

Składniki:

  • 4 udka kurczaka,
  • 3 łyżki oliwy,
  • 1 szklanka bulionu drobiowego,
  • 1 szklanka soku jabłkowego,
  • 300 gramów siekanych fig,
  • ¼ szklanki brązowego cukru,
  • 4 ząbki siekanego czosnku,
  • 1 poszatkowana cebula,
  • 2 łyżeczki świeżego otartego imbiru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków,
  • 1 łyżeczka tartej gałki muszkatołowej,
  • 1 łyżeczka kuminu indyjskiego,
  • 1 łyżeczka kolendry.

Sposób przygotowania:

  1. Udka natrzyj solą i pieprzem. Na patelni zrumień je z obu stron na oliwie.
  2. Mięso przełóż do brytfanki. W osobnej misce przygotuj zalewę z pozostałych składników i przypraw. 
  3. Zalewą zalej udka. Duś pod przykryciem na małym ogniu przez 1,5 godziny, od czasu do czasu zdejmując przykrycie do odparowania i zgęstnienia sosu. Kurczak z figami świetnie smakuje podany z kaszą kuskus lub ryżem.

Kurczak z figamifot. Adobe Stock

Chorwacka tarta z figami

Przepis na Dalmatinska kolac od smokvi, czyli tartę ze świeżymi figami, jest szczególnie popularny w Chorwacji i krajach byłej Jugosławii. Ten wyjątkowo słodki deser znają wszyscy ci, którzy chociaż raz odwiedzili Dalmację, krainę na wschodnim wybrzeżu Adriatyku o wyjątkowo śródziemnomorskim klimacie. Na deser – chorwacka tarta z figami.

Składniki:

Ciasto:

  • 200 g zimnego masła, posiekanego na kawałki,
  • 1/3 szklanki cukru pudru,
  • 1,5 szklanki mąki,
  • 1 duże żółtko,
  • 1 łyżka gęstej śmietany 30%,

Nadzienie:

  • ½ szklanki śmietany 30%,
  • 2 łyżki miodu,
  • 20 świeżych fig przekrojonych na połówki.

Sposób przygotowania:

  1. W dużej misce połącz cukier, mąkę i kawałki masła.
  2. Dodaj żółtko, łyżkę śmietany i zagnieć ciasto, uformuj w kulę. Owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 1 h.
  3. Następnie ciasto na tartę z figami rozwałkuj i przełóż do formy, wstaw na 30 min do lodówki.
  4. Rozgrzej piekarnik do 180°C, nakłuj tartę widelcem, piecz ok. 10-12 minut.
  5. W tym czasie, w małym rondelku, połącz śmietanę z miodem i podgrzej do rozpuszczenia miodu.
  6. Odstaw z ognia na 5 minut. Następnie wymieszaj figi z miodem i śmietaną i przełóż je na wierzch ciasta.
  7. Tartę z figami piecz przez 25 minut w temperaturze 200°C

Tarta z figamifot. Adobe Stock

Więcej o figach: Jak jeść figi?Figi - właściwości zdrowotne

Redakcja poleca

REKLAMA