Figi nie należą do najpopularniejszych owoców, ale mają bardzo dużo błonnika, a dojrzałe okazy są słodyczą same w sobie. Przepisy z wykorzystaniem fig to przede wszystkim sałatki, mięsa i ciasta.
Włoska sałatka z figami i rukolą
Włosi mają do fig szczególne podejście, a owoc ten obecny jest zarówno w daniach słodkich, jak i obiadowych. Nic dziwnego, gdyż uznawany jest tam powszechnie za symbol płodności. Według mitów rzymskich, Włosi zawdzięczają figi Bachusowi, bogowi wina, a na Bachanaliach ku jego czci, kobiety zakładały girlandy z suszonych fig. Na przystawkę – sałatka z rukoli i fig pobudzająca zmysł smaku.
Składniki:
- 6-8 świeżych fig, przekrojonych na połówki,
- 300 gramów świeżej rukoli,
- 50 g siekanych orzechów włoskich,
- 50 g sera gorgonzola w kawałkach.
Dressing:
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 4 łyżeczki octu balsamicznego,
- ¼ łyżeczki francuskiej musztardy Dijon,
- szczypta soli i świeżo mielonego pieprzu,
- 1 łyżeczka miodu.
Sposób przygotowania:
- W salaterce delikatnie wymieszaj rukolę, posiekane orzechy, połówki fig i kawałki gorgonzoli.
- Osobno połącz ze sobą składniki dressingu i polej nim sałatkę z figami.
fot. Adobe Stock
Kurczak z figami po marokańsku
Danie główne pochodzi z kuchni marokańskiej, lubiącej łączyć wyraziste i skrajne smaki. Kumin (kmin rzymski), kolendra, mięta, harissa, wszystkie odmiany papryki, daktyle, szafran i cynamon, pojawią się w większości tamtejszych dań. Do tych barw smakowych dołącza często właśnie figa (el karmoussa), która w tym kraju jest mniejsza, z bardziej zieloną skórką, ale za to jeszcze słodsza.
Składniki:
- 4 udka kurczaka,
- 3 łyżki oliwy,
- 1 szklanka bulionu drobiowego,
- 1 szklanka soku jabłkowego,
- 300 gramów siekanych fig,
- ¼ szklanki brązowego cukru,
- 4 ząbki siekanego czosnku,
- 1 poszatkowana cebula,
- 2 łyżeczki świeżego otartego imbiru,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1/2 łyżeczki mielonych goździków,
- 1 łyżeczka tartej gałki muszkatołowej,
- 1 łyżeczka kuminu indyjskiego,
- 1 łyżeczka kolendry.
Sposób przygotowania:
- Udka natrzyj solą i pieprzem. Na patelni zrumień je z obu stron na oliwie.
- Mięso przełóż do brytfanki. W osobnej misce przygotuj zalewę z pozostałych składników i przypraw.
- Zalewą zalej udka. Duś pod przykryciem na małym ogniu przez 1,5 godziny, od czasu do czasu zdejmując przykrycie do odparowania i zgęstnienia sosu. Kurczak z figami świetnie smakuje podany z kaszą kuskus lub ryżem.
fot. Adobe Stock
Chorwacka tarta z figami
Przepis na Dalmatinska kolac od smokvi, czyli tartę ze świeżymi figami, jest szczególnie popularny w Chorwacji i krajach byłej Jugosławii. Ten wyjątkowo słodki deser znają wszyscy ci, którzy chociaż raz odwiedzili Dalmację, krainę na wschodnim wybrzeżu Adriatyku o wyjątkowo śródziemnomorskim klimacie. Na deser – chorwacka tarta z figami.
Składniki:
Ciasto:
- 200 g zimnego masła, posiekanego na kawałki,
- 1/3 szklanki cukru pudru,
- 1,5 szklanki mąki,
- 1 duże żółtko,
- 1 łyżka gęstej śmietany 30%,
Nadzienie:
- ½ szklanki śmietany 30%,
- 2 łyżki miodu,
- 20 świeżych fig przekrojonych na połówki.
Sposób przygotowania:
- W dużej misce połącz cukier, mąkę i kawałki masła.
- Dodaj żółtko, łyżkę śmietany i zagnieć ciasto, uformuj w kulę. Owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 1 h.
- Następnie ciasto na tartę z figami rozwałkuj i przełóż do formy, wstaw na 30 min do lodówki.
- Rozgrzej piekarnik do 180°C, nakłuj tartę widelcem, piecz ok. 10-12 minut.
- W tym czasie, w małym rondelku, połącz śmietanę z miodem i podgrzej do rozpuszczenia miodu.
- Odstaw z ognia na 5 minut. Następnie wymieszaj figi z miodem i śmietaną i przełóż je na wierzch ciasta.
- Tartę z figami piecz przez 25 minut w temperaturze 200°C.
fot. Adobe Stock
Więcej o figach: Jak jeść figi?Figi - właściwości zdrowotne