Poziom trudności:
średni
Składniki:
- 300 g mąki
- 200 g mąki
- 2 jajka
- łyżeczka soli
- 400 g kapusty kiszonej
- 100 g suszonych namoczonych grzybów
- 1 cebula
- 20 g suszonej żurawiny
- woda z namaczania grzybów
- 3 ząbki czosnku
- łyżeczka majeranku
- olej
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz przepis na kisz z kapustą i grzybami!
- Mąkę z masłem i solą posiekaj nożem do momentu, aż powstaną grudki wielkości zacierek.
- Następnie dodaj jajka i szybko zagnieć - tak, aby za bardzo nie ogrzać ciasta.
- Zawiń w folię i odłóż do lodówki.
- Grzyby odciśnij z wody i posiekaj.
- Cebulę posiekaj wraz z czosnkiem i przesmaż z grzybami na oleju.
- Dodaj odciśniętą i posiekaną kapustę.
- Następnie dodaj wodę z grzybów oraz żurawinę i przyprawy.
- Duś do momentu, aż cała woda odparuje. Tak przygotowany farsz schłodź.
- Część ciasta zostaw na dekorację, a z reszty rozwałkuj placek i wyłóż na tortownicę lub formę do tarty.
- Piecz w 180 stopniach przez 15 minut.
- Po tym czasie wyjmij ciasto i na lekko upieczone nałóż farsz.
- Z reszty ciasta zrób dekorację na farszu.
- Piecz przez kolejne 20 minut do momentu, aż ciasto się zazłoci.
Materiały prasowe, Lubella