Maderowy sos do wołowiny
Łyżkę mąki zrumień na 2 łyżkach masła. Podlej 200 ml bulionu i 100 ml wina madera. Dodaj łyżeczkę zielonego pieprzu, gotuj, aż sos zgęstnieje. Dopraw musztardą, solą i pieprzem.
Berneński sos do wołowiny
Cebulę posiekaj, przelej wrzątkiem. Gotuj w 1/3 szklanki octu i 1/3 szklanki białego wina lub wody, aż odparuje połowa płynu, przecedź. Płyn ubij z 3 żółtkami. Podgrzewaj w gorącej kąpieli wodnej i ubijając dodawaj po kawałku 3/4 kostki masła. Ubijaj, aż powstanie gęsty sos. Dopraw go solą i białym pieprzem.
Chrzanowy sos do wołowiny
2 marchewki i cebulę pokrój w kostkę, przesmaż na 2 łyżkach masła. Zalej wodą, duś 20 min. Zmiksuj z 2 ugotowanymi ziemniakami, chrzanem, śmietanką i musztardą. Podgrze-waj 10 min, przetrzyj przez sito. Dopraw solą, cukrem i pieprzem.
Egzotyczne dodatki do sosów do wołowiny
Jeśli lubisz wołowinę w klasycznej wersji, przyrządzając ją, dodaj cebulę, listek laurowy, świeżo mielony pieprz, masło, czerwone wino. Gdy natomiast chcesz nieco odmienić jej smak, sięgnij po mniej oczywiste dodatki:
- Cynamon – szczypta tej mielonej przyprawy podniesie smak mielonego mięsa, z którego dodatkiem robimy sos lub zapiekankę.
- Goździki – dodane do mięsa gotowanego czy duszonego nadadzą mu lekko słodkawego, głębszego smaku.
- Świeży imbir – posiekany warto dodać np. do wołowiny smażonej z warzywami. Sprawi, że potrawa nabierze silnego aromatu, ostrości i korzennego smaku.