Sos bolognese

Olej rozgrzać na patelni, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić. Po chwili dodać mięso. Podsmażyć. Dolać ok. pół szklanki wody i dusić pod przykryciem. Następnie dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać.
/ 20.10.2006 09:24

Składniki

  • 1/2 kg mięsa mielonego (najlepiej wieprzowo-wołowe)
  • 1 duża cebula

  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
  • olej
  • woda
  • 2-3 ząbki czosnku
  • papryka słodka
  • papryka ostra
  • sól
  • pieprz
  • odrobina sosu Tabasco

Sposób przygotowania

Olej rozgrzać na patelni, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić. Po chwili dodać mięso. Podsmażyć. Dolać ok. pół szklanki wody i dusić pod przykryciem. Następnie dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać.

Czosnek przecisnąć przez praskę i całość dusić ok. 10 minut. Na koniec dodać resztę przypraw (do smaku) i na bardzo małym ogniu podusić jeszcze z 10 minut.

Gotowym sosem polać spaghetti i posypać startym żółtym serem.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (14)
/01.12.2016 20:18
Spróbuj sosu śródziemnomorskiego czy bolognese , są prze smaczne, smakują nawet lepiej niż moje domowe ;)
/20.09.2016 09:31
Ja też je uwielbiam , smakowite są bardzo. Rzeczywiście jak czytałam etykietę to skład bardzo fajny jest.
/26.08.2016 04:03
Często kupuje od primo gusto gotowe pomidory w kartonie, to dobra baza do każdego sosu, bardzo aromatyczne są.
POKAŻ KOMENTARZE (11)