Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 20 sztuk śliwek suszonych bez pestek
- 20 plastrów boczku wędzonego
- czerwone wino
- wykałaczki
W drugiej wersji:
- 20 sztuk śliwek suszonych bez pestek
- 20 plastrów boczku wędzonego
- śliwowica
- wykałaczki
- orzeszki ziemne
- rozmaryn
- pieprz
- sól
- ostra papryka
Przygotowanie:
Pierwszy przepis na śliwki w boczku:
- Śliwki mocz przez godzinę w winie.
- Osusz i każdą owiń plastrem boczku, zepnij wykałaczką.
- Ułóż roladki na blasze wyłożonej folią aluminiową.
- Zapiekaj przez 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni C.
Drugi przepis na śliwki w boczku:
- Suszone śliwki skrop śliwowicą i odstaw pod przykryciem na 30 minut.
- Do śliwek w miejsce pestek włóż przesmażone posiekane orzeszki ziemne, oprószone solą, pieprzem i papryką oraz po 2 igiełki rozmarynu.
- Każdą śliwkę owiń paseczkiem boczku (jeżeli plastry boczku wędzonego są dość szerokie, to można je pokroić wzdłuż na węższe paski) i zepnij wykałaczką.
- Śliwki ułóż na blasze i piecz 20-25 minut w temperaturze 170 stopni C.