Sezon na szparagi

To warzywo było znane już w starożytności jako silny afrodyzjak. Sezon szparagowy trwa krótko, warto więc go wykorzystać.
Na świecie uprawia się około 20 odmian szparagów. Najpopularniejsze są białe, grube i mięsiste, niektóre z nich mają fioletowe, fioletowoniebieskie albo różowe główki. Smakosze twierdzą, że mają wyrafinowany smak. Znane również są szparagi zielone, zawierające chlorofil, który nadaje im intensywny, nieco korzenny smak.

Szparagi to idealny składnik diet odchudzających, 100 g dostarcza zaledwie 15 kcal. Są bogate w witaminy A, C i z grupy B oraz potas, wapń, żelazo, fosfor i inne cenne składniki mineralne. To także dobre źródło glutationu, silnego przeciwutleniacza zapobiegającego nowotworom.

Przez cały rok można jeść szparagi z puszki z rozmaitymi sosami lub dodawać je do sałatek, a nawet zapiekać, ale najsmaczniejsze są świeże. Aby zachowały swoje cenne składniki, trzeba je właściwie przechowywać. Związać w pęczki i zanurzyć w wodzie z lodem (woda powinna sięgać 1/3 długości pędów). Inny sposób to zawinąć szparagi w wilgotną ściereczkę i włożyć do lodówki do pojemnika na warzywa. Tak wytrzymają kilka dni i będą równie smaczne.

Jak gotować
l. Szparagi można gotować w wodzie lub na parze. Przygotowanie: odłamać palcami lub odciąć zdrewniałe końce szparagów. Opłukać, ostrym nożykiem (najlepiej do obierania jarzyn, ale można też zwykłym) delikatnie zdjąć skórkę od główki w dół. Wyrównać pędy, by miały jednakową długość, powiązać w pęczki.

2. Do gotowania można użyć wysokiego garnka, najlepiej z koszyczkiem. Przygotowanie: ustawić pęczki szparagów pionowo i zalać wrzątkiem, tak aby główki wystawały ponad powierzchnię wody. Wodę należy lekko posolić i dodać troszkę cukru. Białe szparagi gotuje się 20–30 min, zielone krócej, 10–15 minut.

Co można zrobić ze szparagów
- Ugotowane, pokrojone szparagi można dodawać do sałatek, przekąsek, zapiekać.
- Z przetartych przyrządzać zupę, sosy i pikantne musy.
- Smażyć w cieście, np. naleśnikowym.
- Zapiekać z sosami, np. pod beszamelem.
- Drobno posiekane dodawać do farszów, nadziewać nimi słone ciasta, babeczki, tarty, tarteletki.
- Doskonałe do omletów i naleśników.
- Całe ugotowane szparagi podawać na przystawkę z majonezem lub sosem winegret.

Szparagi z rybą
Szparagi ugotować, połączyć w pęczki po 3–4 sztuki, każdy zawinąć w cienki filet z białęj ryby, np. soli lub pangi, spiąć. Ułożyć w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu, przyprawić, zapiekać 10–15 min. Podawać z sosem.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/12 lat temu
smaczne i zdrowe, dietetyczne
/13 lat temu
to wyjatkowy przysmak. Uwielbiam zupe szparagowa, ale najbardziej z sosem holenderskim. PYCHA. W Stanach szparagi sa przez caly rok i w tej samej cenie.