Szparagi w szynce
Sezon na szparagi rozpoczyna się wraz z początkiem maja. Zielone, kruche łodyżki doskonale prezentują się owinięte szynką parmeńską lub boczkiem. Doskonałym dodatkiem jest także jajko na miękko polane sosem holenderskim. Należy pamiętać, aby wybierać szparagi o miękkich końcówkach, które jeszcze nie zdrewniały.
Talerz wędlin
Domowe wędliny, przygotowane bez dodatku konserwantów i polepszaczy zyskują na popularności z roku na rok. Pieczone mięso wołowe, schab lub pierś z kurczaka możemy zwinąć w rulonik i podawać z kremowym sosem chrzanowym i ćwikłą. Sprawdzi się również marynowany boczek lub szynka parmeńska.
Deska serów
Do serwowanego wina białego lub czerwonego serwowanego gościom należy dobrać odpowiednią przekąskę. Deska serów wypełniona cheddarem, ementalerem, camembertem oraz klasycznym lazurem ciekawie komponuje się z winem. Dla przełamania smaku udekorujmy ją orzechami włoskimi i winogronami.
Sałatka jarzynowa
To klasyczna polska sałatka przygotowywana z gotowanych warzyw, w tym marchewki, ziemniaków oraz pietruszki. Jest sycąca i doskonale sprawdzi się jako uniwersalna przystawka dla każdego. Jeżeli chcemy, aby była lekkostrawna, wystarczy zastąpić majonez jogurtem naturalnym lub greckim.
Eskalopki
Te niewielkiej wielkości kotleciki zapiekamy lub smażymy bez dodatku panierki. Nadziane na wykałaczki z ulubionymi warzywami zasmakują również dzieciom. Są proste przygotowaniu - wystarczy zmieszać różne rodzaje mięsa mielonego - indycze, drobiowe oraz wieprzowe.
Zawijasy z ciasta francuskiego
Ciasto francuskie ma wiele zastosowań. Możemy nadziać je warzywami, serem lub mięsem. Wykrawamy niewielkie paski z ciasta i zawijamy tworząc ślimaki. Zapieczone w piekarniku przez 20 minut sprawdzą się z dodatkiem sosu pomidorowego lub czosnkowego zarówno dla dzieci, jak i większych smakoszy.
Papryka faszerowana
Czerwona lub żółta papryka wydrążona i nadziana mięsem mielonym to dietetyczne i niezwykle smaczne danie. Możemy wykorzystać również warzywa z puszki oraz ryż, który idealnie komponuje się z mięsem mielonym. Doprawione pieprzem, solą i oregano zapiekamy w piekarniku przez około 40 minut lub w garnku na parze.
Zobacz też:
30 przepysznych przekąsek na komunię! Sprawdź! Zobacz, jak przygotować tort komunijny! Sprawdzone porady