Pieczenie 15 min
Sztuka 100 kcal
Koszt sztuki 0,60 zł
Przepis na 25 sztuk:
- 2 szklanki mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 10 dag masła
- 10 dag tartego parmezanu
- 3/4 szklanki mleka
- szczypta soli
Obłożenie:
- 4 pomidory
- 15 dag suszonej szynki w cienkich plasterkach
- 1/2 pęczka natki
- kilka łyżek serka mascarpone
Sposób wykonania:
1. Mąkę przesiej do miski z proszkiem do pieczenia. Dodaj pozostałe składniki i zagnieć szybko ciasto. Rozwałkuj na grubość 1 cm i pokrój na 25 kwadracików. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 15 min w temp. 200 stopni na złoty kolor, ostudź.
2. Kwadraty przekrój na pół. Jedną połówkę posmaruj mascarpone, obłóż plasterkami szynki, pomidora oraz natką pietruszki. Przykryj drugą połówką.
1
z
1
fot. AKPA
Przygotowanie: 45 min
Składniki na 6 porcji:
- 30 dag plastrów wędzonego łososia
- 30 dag twarożku śmietankowego
- 10 dag kremówki
- 1–2 łyżeczki tartego chrzanu
- 4 łyżki drobno posiekanych ziół (np. czosnku niedźwiedziego, szczypiorku, koperku)
- sok z cytryny
- sól, pieprz
Do dekoracji:
- listki rukoli
- gałązki koperku
- cząstki cytryny
Na szpinakowe poduszeczki:
- 20 dag mielonego szpinaku
- łyżka masła
- pół kostki bulionu warzywnego
- 2 łyżeczki żelatyny
Sposób wykonania:
1. Twaróg przetrzyj przez sitko, dodaj chrzan. Dokładnie utrzyj na gładką masę. Dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Wymieszaj z posiekanymi ziołami i połącz z ubitą kremówką.
2. Plastry łososia ułóż na kawałku twarogiem i zwiń w rulonik. Ułóż „szwem” do dołu i chłodź
w lodówce przez kilka godzin.
3. Przed podaniem delikatnie odwiń z folii, ostrym nożem pokrój na porcje, ułóż na półmisku i udekoruj listkami rukoli, gałązkami koperku i pokrojoną w cząstki cytryną.
4. Roladki będą wyglądały bardzo efektownie na szpinakowych poduszeczkach.: mielony szpinak podduś z łyżką masła i ew. sokiem cytrynowym. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Ostudź. Z kostki bulionowej rozpuszczonej w szklance wody i żelatyny przyrządź galaretkę. Kiedy zacznie tężeć, połącz ze szpinakiem. Wstaw do lodówki, zanim całkowicie zastygnie, uformuj w kształt poduszeczek.
Składniki na 6 porcji:
- 30 dag plastrów wędzonego łososia
- 30 dag twarożku śmietankowego
- 10 dag kremówki
- 1–2 łyżeczki tartego chrzanu
- 4 łyżki drobno posiekanych ziół (np. czosnku niedźwiedziego, szczypiorku, koperku)
- sok z cytryny
- sól, pieprz
Do dekoracji:
- listki rukoli
- gałązki koperku
- cząstki cytryny
Na szpinakowe poduszeczki:
- 20 dag mielonego szpinaku
- łyżka masła
- pół kostki bulionu warzywnego
- 2 łyżeczki żelatyny
Sposób wykonania:
1. Twaróg przetrzyj przez sitko, dodaj chrzan. Dokładnie utrzyj na gładką masę. Dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Wymieszaj z posiekanymi ziołami i połącz z ubitą kremówką.
2. Plastry łososia ułóż na kawałku twarogiem i zwiń w rulonik. Ułóż „szwem” do dołu i chłodź
w lodówce przez kilka godzin.
3. Przed podaniem delikatnie odwiń z folii, ostrym nożem pokrój na porcje, ułóż na półmisku i udekoruj listkami rukoli, gałązkami koperku i pokrojoną w cząstki cytryną.
4. Roladki będą wyglądały bardzo efektownie na szpinakowych poduszeczkach.: mielony szpinak podduś z łyżką masła i ew. sokiem cytrynowym. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Ostudź. Z kostki bulionowej rozpuszczonej w szklance wody i żelatyny przyrządź galaretkę. Kiedy zacznie tężeć, połącz ze szpinakiem. Wstaw do lodówki, zanim całkowicie zastygnie, uformuj w kształt poduszeczek.