PIECZEŃ Z MIĘSA MIELONEGO: pieczeń rzymska i inne

Pieczeń rzymska z porami fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Pieczeń z mięsa mielonego to smaczny dodatek do kanapek, który przygotujesz w prosty sposób – sprawdź nasze przepisy!
Sylwia Kazimierczuk / 04.10.2017 09:22
Pieczeń rzymska z porami fot. www.beatapolatynska.pl/licencja

Pieczeń z mięsa mielonego przygotowywana na bazie wołowiny, delikatnej łopatki lub mięsa z indyka to klasyczna domowa wędlina przygotowywana w domach na co dzień i od święta. Po przekrojeniu widoczne jest jajko na twardo z dodatkiem warzyw lub pieczarek. Zobacz jak przygotować doskonały dodatek do kanapek lub przystawek na ciepło!

Pieczeń rzymska

Oto składniki na pieczeń rzymską:

  • 700 g mięsa mielonego
  • czerwona papryka
  • średnia cebula
  • 5 jajek
  • pół szklanki bułki tartej
  • 3 łyżki musztardy
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • oliwa z oliwek
  • szczypta majeranku
  • szczypta tymianku

Jak zrobić pieczeń rzymską?

Jajka gotujemy w gorącej i osolonej wodzie przez 10 minut. Paprykę i cebulę siekamy na drobne kawałki. Mięso mielone doprawiamy pieprzem, solą, musztardą, majerankiem i tymiankiem. Następnie dodajemy lekko namoczona bułkę tarta do masy. Jajka obieramy ze skorupek i układamy w mięsnej masie. Przekładamy do keksówki i przykrywamy folią aluminiową. Robimy małe nacięcia nożem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni Celsjusza na 60 minut. Tak przygotowana pieczeń rzymska jest idealną wędliną na kanapki.

Pieczeń rzymska z pieczarkami

Oto składniki na pieczeń rzymską z pieczarkami:

  • 500 g mięsa mielonego z łopatki
  • 400 g pieczarek
  • 4 łyżki musztardy sarepskiej
  • 3 jajka
  • 2 średnie cebule
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • olej

Jak zrobić pieczeń rzymską z pieczarkami?

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Bułkę namaczamy w wodzie. Następnie w dużej misce mieszamy wołowinę, ugotowane i obrane wcześniej jajka. Cebulę siekamy. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę. Tak przygotowane składniki dokładnie mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem oraz musztardą. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 50 minut. Tak przygotowana pieczeń rzymska z pieczarkami jest ciekawym dodatkiem do obiadu lub kolacji.

Pieczeń rzymska z jajkiem

Oto składniki na pieczeń rzymską z jajkiem:

  • 500 g mielonej wołowiny
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • średnia cebula
  • por
  • szczypta pieprzu
  • słodka papryka w proszku
  • suszony majeranek
  • bułka do namoczenia
  • 2 średnie cebule
  • mleko

Jak zrobić pieczeń rzymską z jajkiem?

Wołowinę doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i słodką papryką w proszku. Siekamy cebule i pora na mniejsze plasterki. Bułkę tarta namaczamy w mleku przez około 5 minut. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Wcześniej ugotowane jajka na twardo obieramy ze skórki i dodajemy do masy mięsnej. Formę do pieczenia wykładamy papierem i wkładamy mięso. Pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 50 minut. Tak przygotowaną pieczeń rzymską z jajkiem możemy podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno z sosem czosnkowym.

Zobacz inne przepisy na przekąski

Redakcja poleca

REKLAMA