Pieczeń z mięsa mielonego przygotowywana na bazie wołowiny, delikatnej łopatki lub mięsa z indyka to klasyczna domowa wędlina przygotowywana w domach na co dzień i od święta. Po przekrojeniu widoczne jest jajko na twardo z dodatkiem warzyw lub pieczarek. Zobacz jak przygotować doskonały dodatek do kanapek lub przystawek na ciepło!
Pieczeń rzymska
Oto składniki na pieczeń rzymską:
- 700 g mięsa mielonego
- czerwona papryka
- średnia cebula
- 5 jajek
- pół szklanki bułki tartej
- 3 łyżki musztardy
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- oliwa z oliwek
- szczypta majeranku
- szczypta tymianku
Jak zrobić pieczeń rzymską?
Jajka gotujemy w gorącej i osolonej wodzie przez 10 minut. Paprykę i cebulę siekamy na drobne kawałki. Mięso mielone doprawiamy pieprzem, solą, musztardą, majerankiem i tymiankiem. Następnie dodajemy lekko namoczona bułkę tarta do masy. Jajka obieramy ze skorupek i układamy w mięsnej masie. Przekładamy do keksówki i przykrywamy folią aluminiową. Robimy małe nacięcia nożem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni Celsjusza na 60 minut. Tak przygotowana pieczeń rzymska jest idealną wędliną na kanapki.
Pieczeń rzymska z pieczarkami
Oto składniki na pieczeń rzymską z pieczarkami:
- 500 g mięsa mielonego z łopatki
- 400 g pieczarek
- 4 łyżki musztardy sarepskiej
- 3 jajka
- 2 średnie cebule
- 5 łyżek bułki tartej
- 2 ząbki czosnku
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- olej
Jak zrobić pieczeń rzymską z pieczarkami?
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Bułkę namaczamy w wodzie. Następnie w dużej misce mieszamy wołowinę, ugotowane i obrane wcześniej jajka. Cebulę siekamy. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę. Tak przygotowane składniki dokładnie mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem oraz musztardą. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 50 minut. Tak przygotowana pieczeń rzymska z pieczarkami jest ciekawym dodatkiem do obiadu lub kolacji.
Pieczeń rzymska z jajkiem
Oto składniki na pieczeń rzymską z jajkiem:
- 500 g mielonej wołowiny
- 3 jajka
- szczypta soli
- średnia cebula
- por
- szczypta pieprzu
- słodka papryka w proszku
- suszony majeranek
- bułka do namoczenia
- 2 średnie cebule
- mleko
Jak zrobić pieczeń rzymską z jajkiem?
Wołowinę doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i słodką papryką w proszku. Siekamy cebule i pora na mniejsze plasterki. Bułkę tarta namaczamy w mleku przez około 5 minut. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Wcześniej ugotowane jajka na twardo obieramy ze skórki i dodajemy do masy mięsnej. Formę do pieczenia wykładamy papierem i wkładamy mięso. Pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 50 minut. Tak przygotowaną pieczeń rzymską z jajkiem możemy podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno z sosem czosnkowym.
Zobacz inne przepisy na przekąski