Przygotowanie: 75 min.
Porcja: 195 kcal
Składniki na 14 porcji:
- 30 dag cielęciny
- 20 dag łopatki wieprzowej
- 10 dag surowego boczku
- 40 dag boczku wędzonego
- 15 dag wątróbki cielęcej
- 2 łyżki oleju
- przyprawa typu vegeta
- 2 łyżki słodkiej śmietanki
- 2 jajka
- listek laurowy
- gałka muszkatołowa
- łyżka koniaku
- po 2–3 ziarenka ziela angielskiego i czarnego pieprzu
- sól, pieprz
Sposób wykonania:
1. Cielęcinę oczyść , opłucz, drobno pokrój. Również łopatkę i surowy boczek pokrój. Wszystko włóż do garnka. Dodaj ziarenka ziela angielskiego i pieprzu oraz listek laurowy i 1/2 łyzeczki soli. Zalej taką ilością wody, aby przykrywała mięso 1-cm warstwą. Gotuj około 40 minut, aż mięso będzie miękkie. Wyjmij z wywaru i przestudź.
2. Oczyść z błon wątróbkę. Podsmaż na oleju. Razem z mięsem i połową boczku wędzonego dwukrotnie przepuść przez maszynkę do mięsa.
3. Do masy dodaj resztę pokrojonego w drobną kosteczkę boczku. Wbij jajka, dolej śmietanę i koniak. Dodaj vegetę, pieprz oraz gałkę muszkatołową do smaku. Dokładnie wyrób masę.
4. Masę pasztetową równomiernie rozsmaruj w formie na comber (nasmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą). Piecz 45 min w temp. 180 st.
Przekąski na ciepło i na zimno - forum >>
Pasztet z boczkiem
W połowie czasu pieczenia pasztet przykryj folią aluminiową, by się zbyt mocno nie przypiekł