Pasta jajeczna przyrządzana na bazie jajek na twardo, zarówno kurzych, jak i przepiórczych, to ciekawa propozycja na kanapkę. W wersji lekkostrawnej z awokado zamiast majonezu z pewnością zaskarbi sobie uwagę wszystkich osób na diecie. W połączeniu z serem lub pieczarkami będzie ciekawie komponować się ze szczypiorkiem lub koperkiem. Sprawdź nasze przepisy na pastę jajeczną!
Pasta jajeczna fit: przepis
Oto składniki na pastę jajeczną fit:
- 6 jajek
- pół awokado
- pół średniej cebuli
- łyżka musztardy
- łyżeczka suszonej papryki
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Jak zrobić pastę jajeczną fit?
Jajka gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie w garnku. Następnie studzimy w zimnej wodzie przez około 10 minut. Obieramy jajka i siekamy w małą kostkę. Obieramy awokado i usuwamy pestkę. W misce rozgniatamy je za pomocą widelca, do uzyskania gładkiej masy. Siekamy drobno cebulę i dodajemy do awokado. Do masy dorzucamy musztardę, paprykę w proszku, szczyptę soli i świeżo zmielony pieprz. Tak przygotowaną pastę jajeczną możemy podawać do kanapek z pomidorem lub ogórkiem.
Pasta jajeczna z serem: przepis
Oto składniki na pastę jajeczną z serem:
- 200 g startego żółtego sera
- 6 jajek
- 3 łyżki majonezu
- 2 ogórki konserwowe
- łyżeczka musztardy
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Jak zrobić pastę jajeczną z serem?
Żółty ser ścieramy na tarce od drobnych oczkach. Gotujemy jajka we wrzącej i osolonej wodzie na twardo. Następnie studzimy w zimnej wodzie przez około 10-15 minut. Obieramy ze skorupki i siekamy w drobną kosteczkę. Ogórki konserwowe również drobno siekamy i dodajemy do ostudzonych jajek. Do masy dodajemy musztardę, szczyptę soli oraz świeżo zmielony pieprz. Tak przyrządzoną pastę jajeczną możemy urozmaicić o szczypiorek i podawać z chrupiącym, ciemnym pieczywem.
Pasta jajeczna z pieczarkami: przepis
Oto składniki na pastę jajeczną z pieczarkami:
- łyżka oleju rzepakowego
- średnia cebula
- 6 średnich pieczarek
- 8 jajek
- 4 łyżki majonezu
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Jak zrobić pastę jajeczną z pieczarkami?
Rozgrzewamy olej rzepakowy na patelni. Siekamy drobno cebulę i podsmażamy na złoty kolor przez około 2-3 minut. Dodajemy wcześniej pokrojone i umyte pieczarki. Smażymy przez około 5 minut. Odstawiamy całość do wystygnięcia. Obieramy jajka i dokładnie zgniatamy za pomocą widelca lub tłuczka do ziemniaków. Doprawiamy majonezem, szczyptą soli i świeżo zmielonym pieprzem. Tak przygotowaną pastę jajeczną możemy z powodzeniem zaserwować gościom na śniadanie.
Sprawdź inne przepisy na przekąski