PASTA JAJECZNA: pasta jajeczna fit, pasta jajeczna z serem

pasta jajeczna fot. Fotolia
Pasta jajeczna to doskonały, sycący dodatek do kanapek lub przystawka, którą przygotujesz w kilka chwil – sprawdź przepisy!
Sylwia Kazimierczuk / 08.06.2017 13:23
pasta jajeczna fot. Fotolia

Pasta jajeczna przyrządzana na bazie jajek na twardo, zarówno kurzych, jak i przepiórczych, to ciekawa propozycja na kanapkę. W wersji lekkostrawnej z awokado zamiast majonezu z pewnością zaskarbi sobie uwagę wszystkich osób na diecie. W połączeniu z serem lub pieczarkami będzie ciekawie komponować się ze szczypiorkiem lub koperkiem. Sprawdź nasze przepisy na pastę jajeczną!

Pasta jajeczna fit: przepis

Oto składniki na pastę jajeczną fit:

  • 6 jajek
  • pół awokado
  • pół średniej cebuli
  • łyżka musztardy
  • łyżeczka suszonej papryki
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Jak zrobić pastę jajeczną fit?

Jajka gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie w garnku. Następnie studzimy w zimnej wodzie przez około 10 minut. Obieramy jajka i siekamy w małą kostkę. Obieramy awokado i usuwamy pestkę. W misce rozgniatamy je za pomocą widelca, do uzyskania gładkiej masy. Siekamy drobno cebulę i dodajemy do awokado. Do masy dorzucamy musztardę, paprykę w proszku, szczyptę soli i świeżo zmielony pieprz. Tak przygotowaną pastę jajeczną możemy podawać do kanapek z pomidorem lub ogórkiem.

Pasta jajeczna z serem: przepis

Oto składniki na pastę jajeczną z serem:

  • 200 g startego żółtego sera
  • 6 jajek
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 ogórki konserwowe
  • łyżeczka musztardy
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Jak zrobić pastę jajeczną z serem?

Żółty ser ścieramy na tarce od drobnych oczkach. Gotujemy jajka we wrzącej i osolonej wodzie na twardo. Następnie studzimy w zimnej wodzie przez około 10-15 minut. Obieramy ze skorupki i siekamy w drobną kosteczkę. Ogórki konserwowe również drobno siekamy i dodajemy do ostudzonych jajek. Do masy dodajemy musztardę, szczyptę soli oraz świeżo zmielony pieprz. Tak przyrządzoną pastę jajeczną możemy urozmaicić o szczypiorek i podawać z chrupiącym, ciemnym pieczywem.

Pasta jajeczna z pieczarkami: przepis

Oto składniki na pastę jajeczną z pieczarkami:

  • łyżka oleju rzepakowego
  • średnia cebula
  • 6 średnich pieczarek
  • 8 jajek
  • 4 łyżki majonezu
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Jak zrobić pastę jajeczną z pieczarkami?

Rozgrzewamy olej rzepakowy na patelni. Siekamy drobno cebulę i podsmażamy na złoty kolor przez około 2-3 minut. Dodajemy wcześniej pokrojone i umyte pieczarki. Smażymy przez około 5 minut. Odstawiamy całość do wystygnięcia. Obieramy jajka i dokładnie zgniatamy za pomocą widelca lub tłuczka do ziemniaków. Doprawiamy majonezem, szczyptą soli i świeżo zmielonym pieprzem. Tak przygotowaną pastę jajeczną możemy z powodzeniem zaserwować gościom na śniadanie.

Sprawdź inne przepisy na przekąski

Redakcja poleca

REKLAMA