Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 5 nóżki cielęce
- 2 nóżki wieprzowe
- kilka ziaren czarnego pieprzu
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- 2 cebule
- włoszczyzna
- 20 dag łoju wołowego
- 2 białka
- natka pietruszki
- koperek
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz przepis na nóżki cielęce w galarecie! To tradycyjne danie kuchni polskiej, zwane inaczej zimnymi nóżkami. Można je uwielbiać albo nienawidzić, ale przynajmniej raz w życiu trzeba spróbować przyrządzić!
- Nóżki oczyść, zalej wodą tak, by je w całości przykrywała. Zagotuj nóżki, odlej wodę.
- Zalej ponownie około 2 litrami gorącej wody. Dodaj do niej ziarna pieprzu i ziela angielskiego.
- Cebulę oczyść i dodaj do wody.
- Dodaj włoszczyznę i łój wołowy.
- Zagotuj, zbierz dokładnie wszystkie szumy, gotuj na niewielkim ogniu (bez pokrywki) przez około 180 minut.
Gęś faszerowana po polsku - przepis
- Gdy nóżki będą miękkie, wyjmij je z wody.
- Płyn przecedź, posól do smaku.
- Sklaruj: białka ubij z wodą i wlej do galarety. Gotuj na średnim ogniu, aż galareta będzie przejrzysta.
- Z nóżek wyjmij wszystkie kości.
- Mięso pokrój w kostkę, posól. Marchewkę pokrój na plasterki.
- Dno foremki wyłóż liśćmi natki i posiekanym koprem, a potem marchewką.
- Przykryj mięsem, zalej galaretą, wstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin.