Liczba porcji: 10
Poziom trudności:
średni
Składniki:
- gęś ok. 4,5 kg,
- 3 ząbki czosnku,
- kajzerka,
- szklanki mleka,
- 20 dag wątróbki drobiowej,
- 3 dag masła,
- 35 dag cielęciny,
- cebula,
- 2 jajka,
- 150 ml bulionu,
- majeranek,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie:
Gęś faszerowana po polsku to doskonała propozycja na niedzielny rodzinny obiad. Wymaga wprawdzie długiego czasu pieczenia i trochę pracy, za to efekt to wynagrodzi.
Gęś nadziewana po staropolsku, po natarciu solą, pieprzem i majerankiem powinna przejść smakiem przypraw. Za jej przygotowanie warto zabrać się dzień wcześniej, by przez noc zdążyła nabrać aromatu.
Oto gęś faszerowana po polsku krok po kroku:
- Gęś oczyść, opłucz, wytnij nadmiar tłuszczu.
- W środku i na zewnątrz natrzyj solą, pieprzem, majerankiem i czosnkiem.
- Wstaw na noc do lodówki.
- Bułkę namocz w mleku.
- Wątróbkę chwilę przesmaż na odrobinie masła, przestudź.
- Cielęcinę, wątróbkę, odciśniętą bułkę i tłuszcz zmiel.
- Dodaj pokrojoną w kostkę, zrumienioną na maśle cebulę oraz żółtka. Wymieszaj, dopraw.
- Połącz z ubitymi białkami.
- Przygotowanym farszem nadziej gęś, skórę zszyj lub zepnij wykałaczkami.
- Włóż do brytfanny, podlej bulionem, piecz godzinę w temperaturze 200 stopni C, a potem jeszcze około 3,5 godziny w temperaturze 180 stopni C, polewając faszerowaną gęś sosem z pieczenia.
Zobacz więcej przepisów na dania z gęsiną:
Gęś faszerowana po polsku
Gęś z jabłkami
Z czym podawać gęsinę?