Od czego zacząć…
Najczęściej imprezy imieninowe zaczynają się w godzinach popołudniowych, czyli w czasie późnego obiadu lub kolacji. Dlatego też na początek podaje się ciepłe dania np. Strogonow, warto zaproponować wino (najlepiej półwytrawne), które nie tylko umili posiłek, ale i poprawi trawienie. Po ciepłym posiłku czas na coś słodkiego. Nie musi to być ciasto. Jeśli mamy ochotę i czas możemy przygotować desery lodowe czy też świeże owoce, których zdobycie nie jest już dużym problemem.
W zależności od upodobań naszych gości i typu deseru możemy podać kawę/herbatę. W przypadku herbaty obecny rynek oferuje nam szeroką gamę smaków a także kolorów, począwszy od tradycyjnych, poprzez owocowe i białe. Z wyborem kawy sprawa wygląda podobnie. Nie musimy serwować tradycyjnej „małej czarnej”. Dzięki ekspresowi ciśnieniowemu, możemy wyczarować kawowe cuda. Np. cafe late czy cappucino z puszystą i gęstą pianką.
Przedstawiona wyżej kolejność nie jest regułą. Zmienia się ona nie tylko pod wpływem indywidualnych upodobań, ale i regionu. Przykładowo w Wielkopolsce czy na Śląsku biesiada zaczyna się od podania „czegoś słodkiego”, dopiero później przechodzi się do ciepłych dań.
Przygotowując uroczystość nie powinniśmy zapominać o zimnych napojach. Jeśli wśród naszych gości będą dzieci warto zaopatrzyć się w niezawodną coca-colę, bądź jeśli propagujemy zdrowy tryb życia – soki owocowe.
Jeśli nie wino to …
Zamiast tradycyjnych trunków jak wino czy wódka możemy zaproponować naszym gościom egzotycznego drinka. Oto kilka sprawdzonych przepisów:
1. Biały Rosjanin
Wódka np. bols (50 ml)
Creme de cafe (50 ml)
Mleko skondensowane (75 ml)
Składniki wlewamy na lód do shakera, wstrząsamy przez chwile, podajemy z lodem szklance typu old fashioned z krótką słomką.
2. Strawberry CIN MIX
Schłodzone wino musujące CIN & CIN Spumante Bianco (30 ml)
Likier brzoskwiniowy (10 ml)
Likier truskawkowy (40ml)
Truskawki (5-7 sztuk)
Kruszony lód
Truskawki, lód i likiery miksujemy w blenderze, wlewamy do kieliszka, uzupełniamy
schłodzonym winem musującym CIN & CIN Spumante Bianco.
3. Malibu exotic
Malibu (40 ml)
Marakuja (20 ml)
Sok ananasowy (100 ml)
Składniki mieszamy w shakerze z kostkami lodu. Przelewamy do szklanki dekorujemy np. ananasem.
4. Cosmopolitan
Wódka (50 ml)
Cointreau (25 ml)
Łyżeczka soku z cytryny
Sok porzeczkowy (25 ml)
Do shakera lodem wlewamy wódkę, cointreau, sok z cytryny i porzeczkowy. Mieszamy składniki, energicznie potrząsając shakerem. Następnie wlać do schłodzonej szklanki.
5. Mojito
Biały rum (50 ml)
Sok z 1 limonki
Łyżeczka cukru
woda sodowa
gałązka mięty
Zmieszać w dużej szklance cukier z sokiem z limonki, dodać kilka porwanych listów mięty. Cukier można zastąpić słodkim syropem o smaku limonki. Dodać rum, dużo lodu, gałązkę mięty, szklankę dopełnić wodą sodową.
Tupot białych mew…
Powszechnie wiadomo, że tłuste jedzenie i nadmiar alkoholu, nie przyniosą następnego dnia dobrego humoru. Jeśli chcemy uniknąć problemów trawiennych i bólu głowy warto zaproponować w trakcie bądź między posiłkami miętę. Złagodzi ona działanie alkoholu i pomorze uniknąć problemów związanych z przejedzeniem.