Wigilijna kapusta postna

Aromatyczna - z suszonymi grzybami, cebulą i pyszną zasmażką.
/ 20.12.2013 10:30
DRUKUJ PRZEPIS
Wigilijna kapusta postna Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 8
Czas wykonania: 120 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1,2 kg kapusty kiszonej
  • 2 duże cebule
  • 8 dag suszonych grzybów
  • 5 ziarenek pieprzu
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki masła
  • sól

Zasmażka:


  • 2 łyżki masła
  • 1,5 łyżki mąki
Przygotowanie:

1. Grzyby suszone zalej wodą, ugotuj do miękkości, zestaw z ognia.
2. Przestudź, wyjmij grzyby z wywaru i pokrój.
3. Kapustę kiszoną kładź porcjami na deskę i krój na kawałki.
4. Cebulę obierz, opłucz i drobno posiekaj.
5. W dużym garnku rozgrzej olej z masłem, po czym wsyp posiekaną cebulę i mieszając zeszklij na wolnym ogniu.
6. Następnie nałóż do garnka kapustę, dodaj grzyby wraz z wywarem.
7. Włóż przyprawy i duś na wolnym ogniu pod przykryciem, aż kapusta będzie miękka.
8. Przygotuj zasmażkę: na patelni roztop masło, mieszając wsyp do niego mąkę, chwilkę podsmażaj.
9. Dodaj do kapusty. Chwilę podgrzewaj, dopraw solą.

Przepis Roberta Grotkowskiego z "Pani domu"

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA