Składniki:
- 1,2 kg kapusty kiszonej
- 2 duże cebule
- 8 dag suszonych grzybów
- 5 ziarenek pieprzu
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżki masła
- sól
Zasmażka:
- 2 łyżki masła
- 1,5 łyżki mąki
Przygotowanie:
1. Grzyby suszone zalej wodą, ugotuj do miękkości, zestaw z ognia.
2. Przestudź, wyjmij grzyby z wywaru i pokrój.
3. Kapustę kiszoną kładź porcjami na deskę i krój na kawałki.
4. Cebulę obierz, opłucz i drobno posiekaj.
5. W dużym garnku rozgrzej olej z masłem, po czym wsyp posiekaną cebulę i mieszając zeszklij na wolnym ogniu.
6. Następnie nałóż do garnka kapustę, dodaj grzyby wraz z wywarem.
7. Włóż przyprawy i duś na wolnym ogniu pod przykryciem, aż kapusta będzie miękka.
8. Przygotuj zasmażkę: na patelni roztop masło, mieszając wsyp do niego mąkę, chwilkę podsmażaj.
9. Dodaj do kapusty. Chwilę podgrzewaj, dopraw solą.
Przepis Roberta Grotkowskiego z "Pani domu"