Chrupiące i aromatyczne owoce morza - sprawdź nasze przepisy na kalmary

Kalmary to doskonała przekąska dla wszystkich fanów owoców morza – sprawdź nasze przepisy!
Sylwia Kazimierczuk / 23.05.2017 12:18
kalmary fot. www.beatapolatynska.pl/licencja

Kalmary to doskonałe źródło potasu i żelaza, które wspiera prawidłowe funkcjonowanie serca. Są nietuzinkową przekąską do piwa podczas letniego grillowania. Idealnie smakują smażone, w panierce lub w wersji na surowo w sushi. Podawane z sokiem z cytryny lub ulubionym sosem na bazie octu ciekawie komponują się w różnych daniach. Sprawdź nasze przepisy na kalmary!

Kalmary smażone: przepis

Oto składniki jak zrobić kalmary smażone:

  • 400 g kalmarów
  • 5 łyżek skrobi kukurydzianej
  • 2 jajka
  • 3 ząbki czosnku
  • szklanka bułki tartej
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • olej

Jak zrobić kalmary smażone?

Kalmary obtaczamy najpierw w skrobi kukurydzianej i obsypujemy z nadmiaru. Następnie ubijamy jajka i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Każdy krążek z kalmara maczamy w masie jajecznej. Bułkę tartą należy wymieszać  z solą i pieprzem i obtoczyć każdy kawałek kalmara. Tak przygotowane kalmary możemy również zamrozić i smażyć od razu z wcześniej przygotowaną panierką. Rozgrzewamy olej i smażymy krążki przez minutę do zbrązowienia. Przekładamy na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Kalmary serwujemy z ulubionym sosem lub sokiem z cytryny.

Kalmary krążki: przepis

Oto składniki jak zrobić kalmary krążki:

  • olej roślinny
  • pół kilo kalmarów
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżki pietruszki
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • cytryna
  • ketchup

Jak zrobić kalmary krążki?

Wlewamy olej do dużego rondla i rozgrzewamy. Mieszamy mąkę, pietruszkę, sól oraz pieprz w misce. Kalmary kroimy w krążki i obtaczamy w mieszance. Każdy krążek smażymy przez minutę do zbrązowienia. Tak przygotowane kalmary odsączamy na ręczniku papierowym. Dodatkowo doprawiamy solą i pieprzem oraz serwujemy z dodatkiem soku z cytryny lub sosu pomidorowego.

Kalmary w panierce: przepis

Oto składniki na kalmary w panierce:

  • pół kilo kalmarów
  • szklanka mąki
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 4 jajka
  • szklanka panko

Jak zrobić kalmary w panierce?

Kalmary kroimy na mniejsze krążki i obmywamy pod bieżącą wodą. Osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Mieszamy mąkę, sól oraz pieprz w misce. W drugiej roztrzepujemy jajka i doprawiamy solą i pieprzem. Każdy krążek obtaczamy najpierw w mące, a następnie w masie jajecznej i na koniec w panko. Wrzucamy je do rozgrzanego oleju i smażymy przez około minutę do zbrązowienia. Tak przygotowane kalmary przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Idealnie smakują z dodatkiem sosu marinara lub sokiem z cytryny.

Zobacz inne przepisy na przekąski

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/24.05.2017 15:31
Kalmary to nie są moje ulubione owoce morza... ostatnio jadłam we włoskiej restauracji Trattoria il Successo w warszawie krewetki, takie owoce morza to mogłabym jeść codziennie