Kalmary to doskonałe źródło potasu i żelaza, które wspiera prawidłowe funkcjonowanie serca. Są nietuzinkową przekąską do piwa podczas letniego grillowania. Idealnie smakują smażone, w panierce lub w wersji na surowo w sushi. Podawane z sokiem z cytryny lub ulubionym sosem na bazie octu ciekawie komponują się w różnych daniach. Sprawdź nasze przepisy na kalmary!
Kalmary smażone: przepis
Oto składniki jak zrobić kalmary smażone:
- 400 g kalmarów
- 5 łyżek skrobi kukurydzianej
- 2 jajka
- 3 ząbki czosnku
- szklanka bułki tartej
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- olej
Jak zrobić kalmary smażone?
Kalmary obtaczamy najpierw w skrobi kukurydzianej i obsypujemy z nadmiaru. Następnie ubijamy jajka i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Każdy krążek z kalmara maczamy w masie jajecznej. Bułkę tartą należy wymieszać z solą i pieprzem i obtoczyć każdy kawałek kalmara. Tak przygotowane kalmary możemy również zamrozić i smażyć od razu z wcześniej przygotowaną panierką. Rozgrzewamy olej i smażymy krążki przez minutę do zbrązowienia. Przekładamy na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Kalmary serwujemy z ulubionym sosem lub sokiem z cytryny.
Kalmary krążki: przepis
Oto składniki jak zrobić kalmary krążki:
- olej roślinny
- pół kilo kalmarów
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżki pietruszki
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- cytryna
- ketchup
Jak zrobić kalmary krążki?
Wlewamy olej do dużego rondla i rozgrzewamy. Mieszamy mąkę, pietruszkę, sól oraz pieprz w misce. Kalmary kroimy w krążki i obtaczamy w mieszance. Każdy krążek smażymy przez minutę do zbrązowienia. Tak przygotowane kalmary odsączamy na ręczniku papierowym. Dodatkowo doprawiamy solą i pieprzem oraz serwujemy z dodatkiem soku z cytryny lub sosu pomidorowego.
Kalmary w panierce: przepis
Oto składniki na kalmary w panierce:
- pół kilo kalmarów
- szklanka mąki
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 4 jajka
- szklanka panko
Jak zrobić kalmary w panierce?
Kalmary kroimy na mniejsze krążki i obmywamy pod bieżącą wodą. Osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Mieszamy mąkę, sól oraz pieprz w misce. W drugiej roztrzepujemy jajka i doprawiamy solą i pieprzem. Każdy krążek obtaczamy najpierw w mące, a następnie w masie jajecznej i na koniec w panko. Wrzucamy je do rozgrzanego oleju i smażymy przez około minutę do zbrązowienia. Tak przygotowane kalmary przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Idealnie smakują z dodatkiem sosu marinara lub sokiem z cytryny.
Zobacz inne przepisy na przekąski