Kurczak teriyaki w panierce panko

Kurczak teriyaki w panierce panko.
Sposób przyrządzania piersi z kurczaka nie musi być typowy - warto eksperymentować. Ciekawym pomysłem jest kurczak teriyaki w panierce panko, rarytas kuchni chińskiej.
/ 08.08.2011 12:36
Kurczak teriyaki w panierce panko.

Składniki:

  • piersi z kurczaka 3 szt
  • panierka panko 250 gramów
  • mąka 1/2 szklanki
  • 2 jajka
  • sos sojowy 3 łyżki
  • sok pomarańczowy 3 łyżki
  • wino białe 3 łyżki
  • miód łyżeczka
  • cukier (łyżka)
  • mirin 3 łyżki
  • pieprz 1/2 łyżeczki
  • sól (łyżeczka)

Sposób przygotowania:

Na początek robimy sos: łączymy ze sobą sos sojowy, sok pomarańczowy, wino, cukier, miód i Mirin w małym rondelku. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i na wolnym ogniu gotujemy przez 6 minut, aż lekko zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia. Piersi lekko rozpłaszczamy rozbijając. Wkładamy do sosu teriyaki na godzinę. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Do jednej miski dajemy mąkę, do drugiej lekko rozbełtane jajka wymieszane z pieprzem i solą, a do trzeciej panierkę panko. Blaszkę do pieczenia lub ruszt smarujemy oliwą. Piersi wyjmujemy z sosu, strzepujemy jego nadmiar i panierujemy najpierw w mące, potem w jajku, a następnie w panko. Piersi dajemy na blaszkę, spryskujemy oliwą w sprayu i do rozgrzanego piekarnika na 2O minut aż panierka się przyrumieni. Upieczone kroimy na kawałki, skrapiamy sosem teriyaki, podajemy z ulubiona sałatką. Oczywiście kto nie posiada składników na zrobione własnego sosu można użyć gotowego sosu teriyaki. Efekt będzie równie dobry.

Autor: Bernika

Zobacz także inne przepisy z działu: Kuchnia chińska

Redakcja poleca

REKLAMA