Drodzy Panowie!
A oto kilka pomysłów na proste, łatwe do przygotowania potrawy, które z pewnością ucieszą kobiece podniebienie:
Pieczona papryka z anchois
Składniki:
3 kolorowe papryki
6 filecików anchois
czosnek
masło
oliwa z oliwek
świeży tymianek
czarne oliwki
sól
pieprz
Papryki kroimy na pół, zostawiając ogonek. Pozbywamy się gniazd nasiennych. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni.Do każdej połówki wkładamy oliwki, gałązkę tymianku, filecik anchois. Polewamy oliwą z wyciśniętym lub pokrojonym czosnkiem. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Na wierzch każdej kładziemy płatek masła i zapiekamy około 20-30 minut aż będzie miękka.
Zobacz także przepis: Pieczarki faszerowane bryndzą na grill.
Gombapaprikás...czyli po prostu paprykarz z grzybów
W książce Roberta Makłowicza o Węgrzech znalazłam ciekawy prosty przepis na paprykarz grzybowy. Zawsze wychodzi, robi się go w 30 minut i jest boski.
Składniki:
300-500g boczniaków
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
2 łyżki oliwy z oliwek (w oryginale jest olej słonecznikowy, ale polecam wersję z oliwą)
200ml kwaśniej śmietany (może być mniej)
1 łyżeczka mąki
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie, po chwili dodajemy posiekany ząbek czosnku. Następnie pokrojone w średnie kawałki boczniaki (kształt dowolny). Solimy i paprykujemy. Smażymy na niewielkim ogniu do momentu, gdy wyparuje woda. Śmietanę mieszamy z mąką i wlewamy do sosu. Jeszcze chwilę gotujemy.
Marynowana mozarella (danie wegetariańskie)
Przepis inspirowany Jamiem Oliwierem.
Ta sałatka jest przepyszna, gdy chwilę postoi przechodzi zapachem cytryny. Przypomina w smaku śmietankowy deser z syropem cytrynowym lub lemon curd, ale w wersji wytrawnej. I najlepsza jej zaleta – robi się ją w 7 minut.
Składniki:
2 kulki mozarelli
6 łyżek gęstej śmietany
papryczka chilli
1/3 cytryny
oliwa z oliwek
sól, świeżo mielony pieprz
garść świeżych lub suszonych ziół
Mozarellę kroimy w plastry i układamy na talerzu. Rozsmarowujemy na każdym plastrze śmietanę.
Skrapiamy sokiem z cytryny. Kroimy wypestkowaną papryczkę chilli w cieniutkie paseczki. Obieramy cienką warstwę skórki z cytryny, kroimy na drobne kawałki i posypujemy mozarellę. Skrapiamy oliwą, dodajemy sól i świeżo mielony pieprz.
Można ją przechowywać 2 dni w lodówce.
Jest również świetna z rybą.
Obkładamy plastrami mozarellę np. filet z dorsza lub soli i zapiekamy przez ok. pół godziny w temperaturze 200 stopni.
Zobacz także: Sałatka caprese, Mozarella - Zadanie dla odważnych
Pomidorowa zapiekanka z bakłażana
Składniki:
spory bakłażan (lub dwa małe)
oliwa z oliwek
ser parmezan lub inny twardy
sól, cukier, pieprz, oregano, bazylia
1 średnia cebula
3 ząbki czosnku
sos pomidorowy np. tomate frito
Bakłażana obieramy, kroimy w małe kostki. Podsmażamy na oliwie z oliwek. Oceniamy sami ile oliwy potrzeba, ponieważ bakłażan lubi chłonąć musimy uważać, żeby sie zarumienił a nie utonął w tłuszczu.
Przekładamy bakłażana do naczynia żaroodpornego.
Sos: podsmażamy cebulkę, czosnek i przyprawy na małej ilości oliwy. Dodajemy sos pomidorowy. Doprawiamy go do smaku cukrem, solą i resztą przypraw.
Zalewamy bakłażana, posypujemy startym parmezanem i zapiekamy przez 20-30 minut w temperaturze 200 stopni.
Zobacz także przepis: Bakłażany nadziewane mięsem mielonym, Zapiekanka z bakłażanem.
Koktajl z krewetek
Krewetki koktajlowe 4 duże garści
1/4 sałaty lodowej (pokrojonej lub porwanej na niewielkie kawałki)
sól, pieprz, plasterek limonki
mały pomidor (opcjonalnie)
Dodatkowo możemy zrobić salsa rosa do polania krewetek. W tym celu należy wymieszać następujące składniki:
jogurt naturalny gęsty (np. grecki) -3 łyżki, łyżeczka majonezu (ale niekoniecznie), szczypta soli, pieprzu, przecier pomidorowy lub keczup opcjonalnie: kilka kropel octu/sosu balsamicznego, posiekany koperek
Rozmrażamy krewetki koktajlowe płucząc je na durszlaku lub sitku w zimnej wodzie.
Sałatę lodową mieszamy z pokrojonymi w drobną kostkę pomidorami. Na wierzchu układamy krewetki, zraszamy cytryną, polewamy salsa rosa.
Do bardziej urozmaiconej wersji możemy dodać jajko ugotowane na twardo, paprykę lub kawałki pomarańczy.
Zobacz także przepisy: Jajecznica z krewetkami, Krewetkowe sakiewki, Spaghetti z krewetkami i śmietaną, Sałatka z owocami morza.
Faceci gotują dla kobiet
Faceci gotują dla kobiet
Faceci gotują dla kobiet
Faceci gotują dla kobiet
Faceci gotują dla kobiet
Faceci gotują dla kobiet
Bruschetta z pomidorami
Uwielbiam bruschetty, można je robić w dowolnej wersji, w wszystko zależy od inwencji kucharza i składników, które mamy pod ręką.
Możemy użyć bagietkę, ciabatte lub razowe pieczywo.Moją ulubioną wersją jest bruschetta z osobno podanymi pomidorami, ale można je zapiec razem z bułką.
Składniki:
Pomidory obrane ze skórki (najlepsza metoda – nacinamy delikatnie ostrym nożem skórkę i wkładamy pomidory na minutę do wrzątku, następnie polewamy zimną wodą)
oliwa z oliwek
2 ząbki czosnku
ocet balsamiczny (nie może być bardzo kwaśny) lub sos balsamiczny
sól, pieprz, suszona bazylia i oregano
Opcjonalnie: pokrojone oliwki
Pomidory kroimy w drobną kostkę, mieszamy z oliwą, wyciśniętym czosnkiem, octem/sosem balsamicznym, przyprawami.
Układamy na kawałkach bułki i zapiekamy przez kilka minut w piekarniku lub opiekaczu.
Ja zapiekam osobno bułkę z serem camembert, boczkiem, salami lub szynką parmeńską i osobno podaję pomidory.
Zobacz także przepisy: Focaccia z bazylią
Przekąski do wina
Ten przepis polega głównie na wyjęciu różnych produktów ze słoika lub puszki, dlatego polecam tym, którzy dostają alergii, gdy muszą coś ugotować ;)
Można jednak „na szybko” przygotować coś miłego i ładnego z okazji Dnia Kobiet.
W niewielkich miseczkach i salaterkach: oliwki, suszone pomidory, duże kapary, oliwę z oliwek (możemy dodać do niej kolorowy pieprz, pokrojoną papryczkę chilli lub plasterki czosnku), oliwę z pestek z dyni, pesto (z bazylii, pomidorów lub oliwek) i inne smakołyki, które akurat mamy w lodówce.
Na desce układamy różnego rodzaju sery, szynkę parmeńską z melonem, suszoną kiełbasę, winogrona. Polecam kiełbaski chorizo, które świetnie smakują pokrojone w plastry i podsmażone (bez tłuszczu) na patelni.
Pieczywo kroimy w pałeczki, żeby wygodnie maczało się ją w oliwie.
Do tego obowiązkowo czerwone, wytrawne wino.
Chilli con carne
Tego dania warto się nauczyć, bo jest też świetne na męskie wieczory.
Składniki:
500g mięsa wołowego mielonego
oliwa z oliwek
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
papryczka chilli
suszone pomidory
przecier pomidorowy (z kartonu, lub pomidory w puszce)
puszka czerwonej fasoli
przyprawy: kminek, cynamon, sól, pieprz, papryka słodka, pieprz cayenne
Pokrojoną cebulę podsmażamy na oliwie, gdy się lekko zarumieni, dodajemy pokrojony drobno czosnek i papryczkę chilli a następnie mięso. Mięso dusimy przez chwilę z warzywami i dodajemy pokrojone w niewielkie kawałki suszone pomidory a następnie przecier (całe opakowanie 500ml)
Doprawiamy cynamonem, kminkiem, papryką, solą i pieprzem.
Dobre z buritos/tacos albo z nachos.
Jeszcze lepsze następnego dnia.
Dodatkowo proponuję przygotowanie kąpieli z bąbelkami, kieliszek wina, pachnące świece i może masaż? Z pewnością Wam się to opłaci ;)