Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 170 ml mleka,
- 100 g mąki pszennej,
- łyżeczka olejku waniliowego,
- szczypta soli,
- 3 jajka.
Do tego:
- 3 łyżki masła klarowanego,
- owoce sezonowe do podania,
- cukier puder.
Przygotowanie:
Do przygotowania dutch baby możesz użyć patelni żeliwnej lub innej, którą można wkładać do piekarnika. Serwuj z owocami sezonowymi, np. truskawkami, malinami, borówkami albo czereśniami. Zimą możesz skorzystać z tych mrożonych.
Nazwa jest nieco przewrotna, ponieważ przysmak znany również jako naleśnik holenderski, pochodzi tak naprawdę ze Stanów Zjednoczonych.
- Wszystkie składniki wyjmij wcześniej z lodówki, aby miały temperaturę pokojową.
- Jajka roztrzep trzepaczką albo ubij mikserem.
- Przerwij ubijanie w momencie, gdy pokażą się pierwsze pęcherzyki powietrza.
- Wlej mleko, krótko ubijaj.
- Dodaj sól oraz aromat waniliowy, znowu krótko ubijaj.
- Do masy przesiej mąkę. Znowu chwilę zmiksuj.
- Piekarnik rozgrzej do 220 stopni C.
- Na patelni rozgrzej masło klarowane, delikatnie wylej na nią masę naleśnikową. Patelnię wstaw do nagrzanego piekarnika.
- Jeśli nie masz takiej, którą można byłoby rozgrzewać do tak wysokich temperatur, owiń rączkę folią aluminiową.
- Piecz 20 minut.
- Gotowy naleśnik dutch baby posyp cukrem pudrem i obłóż owocami.
Zobacz również:
Dyniowe pancakes - przepis video Kasi Bukowskiej
Kulinarny hit: 75 pomysłów na naleśniki