Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 30 dag dorodnych, nieuszkodzonych boczniaków
- 4 jajka
- bułka tarta
- olej i masło
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Zobacz przepis na boczniaki w panierce!
- Boczniaki opłucz krótko w zimnej wodzie, po czym osusz papierowym ręcznikiem kuchennym, odetnij wystające, twarde ogonki.
- Oprósz lekko solą i czarnym pieprzem.
- Panieruj w roztrzepanych jajkach i bułce tartej.
- Na patelni z grubym dnem rozgrzej olej z łyżką masła, smaż boczniaki z obu stron na złoty kolor.
- Po usmażeniu każdej partii wycieraj papierowym ręcznikiem patelnię z resztek tartej bułki (jeśli się przypalą, zepsują smak kolejnych grzybów).
- Boczniaki podawaj z ziemniakami z wody, ulubionymi surówkami, ewentualnie pieczywem i ziarnistą musztardą lub żurawiną.
- Bułkę tartą warto wymieszać z przyprawą 5 smaków, curry lub kurkumą - za każdym razem uzyskamy nowy wariant potrawy.