Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- szklanka płynnej kremówki
- 1/2 szklanki soku z ananasa z puszki
- 2 jajka
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru
- 6 łyżek wiórków kokosowych
- 4 łyżki oleju
- 12 plastrów ananasa z puszki
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Zobacz przepis na placki kokosowe z ananasem!
- Kremówkę wymieszaj w dużej misce z sokiem ananasowym, jajkami, olejem.
- Wsyp mąkę, proszek do pieczenia, cukier i wiórki kokosowe.
- Zmiksuj i odstaw ciasto na 10 minut.
- Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju, kładź porcje ciasta, na każdym placku połóż dobrze osączone plastry ananasa.
- Gdy jedna strona się zrumieni, placki odwróć i usmaż na złoty kolor.
- Podawaj oprószone cukrem pudrem.
- Do ciasta możesz też dodać kilka łyżek likieru kokosowego.