Rodzaje cukru - który jest najsłodszy?
W Indiach, gdzie po raz pierwszy użyto cukru do celów spożywczych, znany był początkowo jedynie cukier trzcinowy. W przeciągu wielu lat liczba rodzajów cukru znacznie wzrosła. Oto przegląd kilku bardziej lub mniej znanych jego odmian.

Na rynku spożywczym występuje wiele rodzajów i typów cukru. Jeśli chcesz wiedzieć który jest który - kliknij w wybrane zdjęcie poniżej, lub oglądaj po kolei.
1 z 5

Rodzaje cukru - który jest najsłodszy?
Cukier trzcinowy
Jest to nierafinowany cukier otrzymywany z trzciny cukrowej. Jego barwa może się wahać od złotawej do ciemnobrązowej. Głównym składnikiem cukru trzcinowego jest sacharoza.
Ten rodzaj cukru jest podstawowym składnikiem słodzącym w wielu kuchniach świata. W Indiach znany jest jako jaggery, w Meksyku jako piloncillo a w Ameryce Łacińskiej nazywają go panela.
Znane jest zastosowanie cukru trzcinowego w medycynie ludowej, stosuje się go przede wszystkim w uśmierzaniu bólu, leczeniu astmy, czy na rany i oparzenia.
2 z 5

Rodzaje cukru - który jest najsłodszy?
Cukier palmowy
W wyniku odparowania soku palmowego powstaje cukier palowy. Wytwarzany jest głównie z palmy daktylowej, kokosowej i winodań.
W smaku przypomina nieco brązowy cukier, ale z bardziej wyraźnym karmelowym posmakiem.
3 z 5

Rodzaje cukru - który jest najsłodszy?
Biały cukier
Charakteryzuje się białą barwą, sypkością, jest słodki oraz bezzapachowy.
Jest to najczęściej wybierany przez Polaków i najbardziej znienawidzony przez lekarzy rodzaj cukru. Nazywany często białą śmiercią posiada wiele negatywnych skutków dla organizmu, m.in. obniża odporność, zwiększa ryzyko cukrzycy i chorób serca, powoduje próchnicę, nadwagę. Dlatego dietetycy apelują o zmniejszenie ilości spożywania białego cukru i zastępowanie go np. brązowym.
4 z 5

Rodzaje cukru - który jest najsłodszy?
Cukier kandyzowany
Cukier kandyzowany jest pochodną cukru buraczanego. Otrzymuje się go w wyniku hydrolizy sacharozy z czego powstaje cukier o dużych kryształach.
Lekko karmelowy smak doskonale komponuje się z czarną herbatą. Belgijscy piwowarzy dodają go także do produkcji piwa, w celu uzyskania szczególnych cech smakowych w nowych rodzajach trunków.
5 z 5

Rodzaje cukru - który jest najsłodszy?
Cukier palony
Bardziej popularne określenie cukru palonego to karmel. Powstaje w wyniku obróbki termicznej (upalenia) cukru zmieszanego z wodą.
Swoje zastosowanie znajduje w cukiernictwie, gdzie dodawany jest do wielu słodyczy i produktów cukierniczych takich jak: pierniki, ciasta marchewkowe, dyniowe. Karmel niezbędny jest także do produkcji chałwy. Znany jest także jako dodatek do wina czy piwa.
Należy jednak uważać i ilością spożywania karmelu, ponieważ może on wywołać nieprzyjemne dolegliwości żołądkowe.