Jak wiązać kurczaka?
Upieczony w całości, rumiany kurczak na półmisku to jeden z ładniejszych widoków na stole. Jeśli jednak nie chcemy, aby jego kończyny śmiesznie się rozsunęły podczas pieczenia i straszyły gości, pamiętajmy o ich wiązaniu.
- Dorota Dardzińska
Jest kilka metod – najprostsza to związać razem udka w stawie kolanowym za pomocą bawełnianego sznurka, i po kłopocie. Jeśli jednak chcemy, żeby skrzydełka równo przylegały do piersi i się nie spiekły, zastosujmy inną metodę.
Krok 1
Połóż kurczaka na grzbiecie. Bawełniany sznurek przyłóż do podstawy szyi a następnie skrzyżuj na plecach.
Krok 2
Przeciągnij końce sznurka ku sobie tak, z lewej i prawej strony, żeby były na wysokości dolnej części skrzydełek. Skrzyżuj sznurek mniej więcej na środku brzucha.
Krok 3
Przeciągnij teraz sznurek pod tylną częścią udek, pociągnij do góry, skrzyżuj i zwiąż kończyny w stawie kolanowym
Krok 4
Wsuń skrzydełka przy piersiach pod sznurek, w taki sposób aby przylegały do klatki piersiowej.
Zobacz także: Jak luzować kurczaka?
1 z 3

Jak wiązać kurczaka?
Pieczony kurczak
2 z 3

Jak wiązać kurczaka?
Kurczak gotowy do upieczenia
3 z 3

Jak wiązać kurczaka?
Wiązanie kurczaka