Reklama

Jak zrobić gołąbki, aby były soczyste i aromatyczne? Zacznij od przygotowania ryżu - ugotuj go zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wymieszaj go razem z mięsem, dodaj przyprawy, cebulę i uformuj kotlety, które zawiniesz w kapustę.

Reklama

Do przygotowania gołąbków sprawdzi się zarówno kapusta biała, jak i włoska. W tradycyjnym przepisie występuje mięso wieprzowe, ale może to być również mielona cielęcina albo mięso drobiowe. W wersji jarskiej, mięso możesz zastąpić rybą, a w wersji wegetariańskiej np. pieczarkami.

Przepis na domowe gołąbki

Składniki:

  • 1 główka kapusty białej lub włoskiej,
  • 150 białego ryżu,
  • 2 cebule,
  • 500 g wieprzowiny np. łopatki,
  • natka pietruszki,
  • 1 opakowanie koncentratu pomidorowego,
  • 500 ml rosołu,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 50 ml śmietany 30%,
  • odrobina oleju rzepakowego,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Ryż opłucz, zalej wrzącą, osoloną wodą, ugotuj na półmiękko, odcedź.
  2. Kapustę oczyść z uszkodzonych liści, wytnij głąb, opłucz, zalej dużą ilością wrzącej wody, obgotuj aż liście zmiękną.
  3. Wyjmij kapustę, oddziel liście, zetnij grube nerwy nie uszkadzając liści.
  4. Cebulę pokrój w kostkę i przesmaż na łyżce oleju.
  5. Mięso umyj, przepuść przez maszynkę do mięsa, wymieszaj z cebulą, ryżem i posiekaną zieleniną. Dopraw solą i pieprzem.
  6. Na przygotowanych liściach układaj nadzienie, załóż brzegi do środka, zwiń w rulon i ułóż w naczyniu wyłożonym liśćmi kapusty.
  7. Całość zalej rosołem i duś do miękkości pod przykryciem.
  8. Pod koniec duszenia wlej śmietanę wymieszaną z koncentratem pomidorowym i przyprawami.
  9. Miękkie gołąbki wyjmij na półmisek i polej doprawionym sosem. Podawaj z puree ziemniaczanym.
Reklama

Zobacz więcej przepisów na gołąbki:

Reklama
Reklama
Reklama