Z czym jeść kiełki?

Kiełki lucerny
Na wiosnę wszystko budzi się do życia, nasionka kiełkują – nasz organizm również potrzebuje odnowy. Dobre samopoczucie i wygląd zapewnią nam świeże i kolorowe warzywa, a także kiełki: rzodkiewki, brokuła czy soczewicy. Warto więc, aby nasze posiłki, wzbogacone były właśnie w pyszne i wręcz nieprzyzwoicie zdrowe kiełki.
/ 14.03.2011 21:08
Kiełki lucerny

Jak wiadomo, kiełki przywędrowały do nas ze Wschodu, i szybko zorientowano się, jak bardzo są wartościowe. Chronią nas przed wieloma chorobami cywilizacyjnymi, dostarczają mnóstwo witamin i składników, które są niezbędne dla naszego organizmu. Nie ma żadnego kontrargumentu na niewłączenie ich do swojego jadłospisu – każdy znajdzie coś dla siebie. Dla przykładu – kiełki rzodkiewki, rzeżuchy mają raczej ostry smak, a pszenica i słonecznik idealnie się komponują z lekkimi, delikatnymi potrawami ze względu na łagodny charakter.

Polecamy: Domowe kiełki lucerny (Alfalafa)

Sałatka z kiełkami brokułu

Weźmy pod lupę kiełki brokułu – mało kto zdaje sobie sprawę, ile te niepozorne nasionka mają w sobie magicznych właściwości! Jeżeli masz problemy z niestrawnością, zgagą - mogą stać się panaceum na wszystkie dolegliwości żołądkowe. Najnowsze badania wskazują, że zawierają nawet do 20 razy więcej substancji zapobiegającej powstawaniu nowotworu, niż dojrzała roślina! Kiełki brokułu mają lekko pikantny smak, dlatego doskonale komponują się z różnego rodzaju sałatami, dzięki czemu nadaje im wyrazisty charakter.

Wykonanie takiej sałatki z kiełkami jest banalnie proste. Przyrządzisz ją z 200 g makaronu świderki (mogą być też np. kokardki – wtedy na pewno skuszą się na nią również dzieci), 2 dużych pomidorów, czerwonej cebuli i papryki oraz szklanki kiełków brokułu. Warzywa należy pokroić, makaron ugotować, a całość wymieszać i skropić oliwą – ewentualnie doprawić. Taka kompozycja jest sycąca, smaczna i samym swoim wyglądem zachęca, słowem – do schrupania!

Redakcja poleca

REKLAMA