Wywiad z Magdą Gessler

Specjalnie dla Polki.pl - ekskluzywny wywiad z najsłynniejszą polską kreatorką smaków!
Weronika Kwaśniak / 09.11.2013 09:51

Jest Pani nazywana kreatorką smaków, wydaje się że poznała Pani najbardziej oryginalne potrawy. Czy jakiś smak w ostatnim czasie jednak bardzo Panią zaskoczył?

Przede wszystkim zaskoczyły mnie produkty, bo to od nich wszystko się zaczyna. Mam niesamowite szczęście, bo w ciągu ostatnich kilku lat  zwiedziłam ponad 100 miejsc odkrywając fantastyczne smaki – nałęczowskie maliny, nowosądeckie śliwki, twarożek jędrzejowski i wiele, wiele innych. Mając tak doskonałe produkty można stworzyć niepowtarzalne połączenia na przykład… śliwkowy sos do pizzy.

Czy Pani zdaniem ogólna kondycja polskiej branży restauracyjnej poprawia się w ostatnim czasie?

Zauważalne są gigantyczne dysproporcje między Warszawą i kilkoma największymi miastami, a resztą kraju. Z perspektywy największych miast można odnieść wrażenie, że branża restauracyjna rozwija się w zaskakująco szybkim tempie, choć wiele lokali nie jest w stanie przetrwać. Za to w mniejszych miastach kultura jedzenia poza domem dopiero raczkuje, potrzeba bardzo wielu lat na zmianę.
fot. izabela Grzybowska/Move Picture

Czy uważa Pani, że tradycyjne, polskie restauracje na dłuższą metę mają szanse się obronić w coraz większym zalewie tanich fast-foodów, kebabów i sushi?

Jestem o tym przekonana, dobre jedzenie zawsze się obroni! Bardzo mocno wierzę w to, że polska kuchnia będzie coraz popularniejsza i zyska nowy, wyjątkowy wymiar. A mamy się czym chwalić, cudowne produkty, wielu zdolnych i pomysłowych kucharzy, brakuje tylko świadomości własnej wartości i docenienia naszego bogactwa. Fast-foody będą zawsze, bo to banalna i najbardziej opłacalna forma gastronomii, która na stałe wrosła w krajobraz ulic. Oczywiście zdarzają się pozytywne wyjątki, ale to raczej margines.

Gdyby miała Pani możliwość wybrać tylko jedną, ulubioną polską potrawę, co by to było?

Chyba największą słabość mam do gęsi, kaczki i dziczyzny, czyli nieco zapomnianych ambasadorów polskiej kuchni.
fot. izabela Grzybowska/Move Picture

Czy myśląc o Polakach jako o narodzie, uważa Pani że potrafią dobrze gotować? Czy może jesteśmy narodem, który nie słynie z kulinarnego kunsztu?

Mamy wspaniałe tradycje kulinarne! W ostatnich latach zupełnie niepotrzebnie zachłysnęliśmy się obcymi wzorami, a w zasadzie przyjęliśmy je bezwiednie, bez zastanowienia i świadomości własnego dziedzictwa. Być może przez to, że chcieliśmy być „światowi” zachłysnęliśmy się tym, co najgorsze – sztucznymi smakami, nienaturalnymi przyprawami. Jednak powoli zaczyna się to zmieniać, rośnie świadomość wyboru i kupowania produktów, odradzają się lokalne targi z najlepszymi warzywami. Nasza tradycja jest niezwykle bogata, mamy genialne dania, wystarczy tylko wrócić do korzeni i korzystać z mądrości i rad naszych babć i mam. Wierzę, że to najlepsza droga!

Od 9.11.2013 w księgarniach można znaleźć najnowszą książkę Magdy Gessler "Smaczna Polska".

 

Redakcja poleca

REKLAMA