TOPINAMBUR: topinambur pieczony, topinambur zupa krem

topinambur fot. Fotolia
Topinambur smakuje wyśmienicie jedzony zarówno na surowo, jak i pieczony z odrobiną oliwy z oliwek – zobacz nasze przepisy!
Sylwia Kazimierczuk / 14.11.2017 14:08
topinambur fot. Fotolia

Topinambur znany ze swoich właściwości prozdrowotnych, skutecznie obniża ciśnienie krwi oraz zapobiega złemu cholesterolowi. Dodatkowo reguluje funkcjonowanie układu pokarmowego oraz oczyszcza organizm. Zobacz jak przygotować doskonałą surówkę lub jego pieczoną wersję.

Topinambur pieczony

Oto składniki na topinambur pieczony:

  • 350 g topinamburu
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • oliwa z oliwek

Jak zrobić topinambur pieczony?

Topinambur dokładnie obieramy ze skóry i kroimy na cieńsze plastry. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Polewamy oliwą z oliwek i doprawiamy solą i pieprzem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 45 minut. Tak przygotowany topinambur może być idealnym dodatkiem do obiadu lub samodzielną przystawką.

Topinambur – zupa krem

Oto składniki na zupę krem z topinamburu:

  • łyżka oleju
  • 3 średnie marchewki
  • 300 g topinamburu
  • pietruszka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • litr bulionu warzywnego
  • suszone oregano
  • suszony tymianek

Jak zrobić zupę krem z topinamburu?

Marchewki, seler naciowy i pietruszkę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Topinambur obieramy ze skóry i ścieramy na tarce. Wszystko podsmażamy na oleju i doprawiamy solą, pieprzem, oregano i tymiankiem. Następnie dolewamy bulion warzywny. Dusimy przez 15 minut do miękkości. Wszystko miksujemy na gładką masę. Tak przygotowana zupa krem z topinamburu może być okraszona grzankami lub posiekana pietruszką.

Topinambur na surowo

Oto składniki na surówkę z topinamburu:

  • 300 g topinamburu
  • ząbek czosnku
  • natka pietruszki
  • sok z cytryny
  • średnia marchewka
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Jak zrobić surówkę z topinamburu?

Topinambur i marchewkę dokładnie obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Następnie przeciskamy ząbek czosnku przez praskę. Natkę pietruszki siekamy. Wyciskamy sok z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do miski. Doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowaną surówkę z topinamburu przekładamy do lodówki.

Zobacz inne porady kulinarne

Redakcja poleca

REKLAMA