Topinambur znany ze swoich właściwości prozdrowotnych, skutecznie obniża ciśnienie krwi oraz zapobiega złemu cholesterolowi. Dodatkowo reguluje funkcjonowanie układu pokarmowego oraz oczyszcza organizm. Zobacz jak przygotować doskonałą surówkę lub jego pieczoną wersję.
Topinambur pieczony
Oto składniki na topinambur pieczony:
- 350 g topinamburu
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- oliwa z oliwek
Jak zrobić topinambur pieczony?
Topinambur dokładnie obieramy ze skóry i kroimy na cieńsze plastry. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Polewamy oliwą z oliwek i doprawiamy solą i pieprzem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 45 minut. Tak przygotowany topinambur może być idealnym dodatkiem do obiadu lub samodzielną przystawką.
Topinambur – zupa krem
Oto składniki na zupę krem z topinamburu:
- łyżka oleju
- 3 średnie marchewki
- 300 g topinamburu
- pietruszka
- 2 łodygi selera naciowego
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- litr bulionu warzywnego
- suszone oregano
- suszony tymianek
Jak zrobić zupę krem z topinamburu?
Marchewki, seler naciowy i pietruszkę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Topinambur obieramy ze skóry i ścieramy na tarce. Wszystko podsmażamy na oleju i doprawiamy solą, pieprzem, oregano i tymiankiem. Następnie dolewamy bulion warzywny. Dusimy przez 15 minut do miękkości. Wszystko miksujemy na gładką masę. Tak przygotowana zupa krem z topinamburu może być okraszona grzankami lub posiekana pietruszką.
Topinambur na surowo
Oto składniki na surówkę z topinamburu:
- 300 g topinamburu
- ząbek czosnku
- natka pietruszki
- sok z cytryny
- średnia marchewka
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Jak zrobić surówkę z topinamburu?
Topinambur i marchewkę dokładnie obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Następnie przeciskamy ząbek czosnku przez praskę. Natkę pietruszki siekamy. Wyciskamy sok z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do miski. Doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowaną surówkę z topinamburu przekładamy do lodówki.