Topinambur fot. Adobe Stock

Topinambur: co to jest, jak smakuje, uprawa, cena

Topinambur rośnie jak bulwy ziemniaka, ale smakuje podobnie do słonecznika. Sprawdź, jak ugotować topinambur. Możesz z niego przygotować frytki, puree lub zapiekankę.
/ 19.11.2019 12:14
Topinambur fot. Adobe Stock

Topinambur w smaku podobny jest do połączenia ziemniaków z orzechami. Ma mnóstwo cennych wartości odżywczych, dlatego warto włączyć go do swojego menu. Topinambur pomaga przy zaparciach, działa osłonowo na wątrobę i drogi moczowe

Spis treści:

Jak wygląda topinambur i skąd pochodzi?

Topinambur, a właściwie słonecznik bulwiasty, to roślina bulwiasta z Ameryki Północnej. Jednak jej popularność pomału rozprzestrzenia się na cały świat. Topinambur był znany Indianom, zanim przybył do nich Krzysztof Kolumb.

To jedna z niewielu roślin, która w całości nadaje się do spożyciaBulwami mogą żywić się zarówno ludzie, jak i zwierzęta, natomiast łodygi i liście chętnie zjadane są przez zwierzęta. Co więcej, kwiaty topinamburu przypominające malutkie kwiaty słonecznika, ładnie wyglądają jako ozdoba w wazonie. Bulwy mają kształt pokręconych i pofałdowanych ziemniaków o różnych kolorach – od białych po różowe.

Jak jeść topinambur?

Przed pierwszym spróbowaniem topinamburu przygotuj się na oryginalny smak. To warzywo z rodzaju „kochasz albo nienawidzisz”. Jego smak jednym nie będzie odpowiadał wcale, natomiast dla innych stanie się najlepszym na świecie.

Topinambur jest w smaku podobny do połączenia ziemniaków z orzechami, a według niektórych przypomina słonecznik. To jedyne, co można o nim obiektywnie powiedzieć – resztę musisz sprawdzić sama. Nie można mu jednak odmówić tego, że jest bardzo wartościowy odżywczo i dlatego warto się do niego przekonać. Cena topinamburu nie przeraża. Za kilogram warzywa zapłacisz około 10 zł.

Topinambur cena
fot. Adobe Stock

Jak przyrządzić topinambur?

Przepisów na topinambur mnóstwo, a jego przygotowanie wcale nie jest trudne – najczęściej podaje się go gotowanego w osolonej wodzie, na parze lub upieczonego. Niestety bardzo łatwo jest topinambur rozgotować, jeśli za długo będzie w wodzie, zmieni się w papkę. Gotuj go do miękkości, ale nie dłużej niż 20 minut. Po ugotowaniu bulwy zanurz na chwilę w chłodnej wodzie z dodatkiem soku z cytryny. Ten trik zapobiega ciemnieniu.

Bulwy można też faszerować, dusić lub zrobić z nich zdrowe frytkiTopinambur pokrojony w cienkie plasterki możesz jadać także na surowo. Z topinamburu przygotowuje się także mąką i kawę rozpuszczalną. Warzywo to można suszyć i jeść, jako zdrową przekąskę, a także kisić z dodatkiem kopru. Kiszony topinambur w smaku przypomina twardego ogórka kiszonego.

Wartość odżywcza  i kalorie topinamburu

Topinambur wspiera funkcjonowanie jelit. Dzieje się tak dzięki zawartości inuliny, związku z grupy błonnika pokarmowego. Inulina wspiera rozwój pozytywnej mikroflory w jelicie grubym. To związek, który ogranicza wchłanianie cholesterolu, dlatego topinambur zaleca się jako element profilaktyki chorób serca. 

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z topinamburem nie jedz go za dużo na raz. Inulina w dużej ilości może wywołać ból brzucha i biegunki. Twój organizm z czasem zaadaptuje się do jej działania i przestaniesz zauważać nieprzyjemne objawy.

Jest to roślina bogata w witaminę B1, która sprzyja utrzymaniu zdrowia psychicznego i dobrego nastroju oraz potas stabilizujący ciśnienie krwi. Bulwy są także dobrym źródłem żelaza.

Topinambur:

  • pomaga przy zaparciach,
  • działa osłonowo na wątrobę,
  • chroni drogi moczowe.

100 g topinamburu dostarcza 73 kalorii (kcal)Najwięcej związków odżywczych przydatnych organizmowi znajduje się tuż pod skórką. Z tego powodu najlepiej bulw nie obierać, a jedynie ograniczyć się do ich wyszorowania przed przygotowaniem.

Elektronika użytkowa nie musi wiele kosztować. Przekonaj się, korzystając ze strony Philips promocje.

Uprawa topinamburu

Uprawa jest bardzo prosta, ogranicza się do zasadzenia bulw w ziemi i regularnego podlewania. Nie ma potrzeby stosowania specjalnych nawozów.

Topinambur to roślina bardzo odporna nawet na duże mrozy. Ma on tendencję do rozprzestrzeniania się po ogrodzie w roku następnym. Jeśli chcesz uniknąć tego zjawiska pamiętaj, by wykopać go co do jednej bulwy. Nawet pozostawione w ziemi cząstki oderwane od bulwy mogą spowodować, że prócz nowo posianych roślin ponownie pojawi się topinambur. Warzywo to nie nadaje się do uprawy domowej.

Przeczytaj więcej o składnikach, które urozmaicą twoją kuchnię:
Jak używać imbiru w kuchni? To nie takie trudne
Koktajle z kurkumą, które wspomagają odporność
Kalafior romanesco pięknie wygląda i świetnie smakuje

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (13)
/26.02.2019 09:07
Jem na surowo .Ścieram DODAJĘ DO SELERA ZE SŁOIKA, łyłka cukru sól ocet balsamiczny , ananas,Każdyt robi jak lubi. Na surowo ekstra. Nie gotowałem
/19.11.2018 00:09
@DEX Co Ty chcesz? Przecież to z pewnością baba :D
/02.10.2018 14:50
@sendim Ty czytasz ze zrozumieniem ? Durne pytanie. W artykule wszystko jest napisane !
POKAŻ KOMENTARZE (10)