Chili – świeża lub mielona, doda ognia warzywom, makaronom, sosom, zupom i marynatom. Stosuj ostrożnie!
Cynamon – głównie stosowany do deserów, ciast i napojów, ale także świetny do duszonych mięs i pikantnych sosów, kasz, grochu i soczewicy.
Czarnuszka – do chleba i pizzy, ziemniaków, zapiekanek i mięs. Upraż ją przed użyciem.
Czosnek – uniwersalny, do warzyw, mięs i ryb, zup, serów, jaj, kiszonek, marynat. Gotowanie łagodzi jego aromat.
Gałka muszkatołowa – do mięs pieczonych, sosów, ziemniaków, zapiekanek, aromatyzowania piwa i wina.
Gorczyca – świetna do tłustych mięs, gorących i zimnych sosów, potraw z jaj i serów. Idealna do marynat i kiszonek.
Goździki – nadadzą korzenny aromat pasztetom, potrawkom, marynatom, a także grzańcom i likierom.
Imbir – niezastąpiony w daniach azjatyckich, potrawach z wieprzowiny, baraniny. Można go dodać do ryżu, deserów.
Kardamon – nada korzenny posmak daniom mięsnym i warzywnym, kawie, herbacie i ciastom.
Kolendra – jej suszone owoce stanowią składnik curry. Idealna do drobiu, zup i pierników.
Kminek – doskonały do ciężkostrawnych dań z mięsa, ryb, roślin strączkowych. Świetnie smakuje z twarogiem.
Kumin – czyli kmin rzymski, zapewni egzotyczny posmak duszonym i smażonym warzywom, zapiekankom, marynatom i dipom.
Kurkuma – jako przyprawa i żółty barwnik do dań z jaj, serów, majonezu, ryżu, sosów.
Liść laurowy – do zup, sosów, duszenia mięs, grzybów i warzyw. Dodawaj go do marynowania mięsa oraz ryb.
Pieprz – komponuje się ze wszystkimi wytrawnymi daniami. Niezastąpiony w zupach, sosach zimnych i ciepłych.
Pieprz Cayenne – czyli mielona ostra papryka Cayenne. Do jaj, drobiu i mięs, sosów, niektórych deserów, np. z czekoladą.
Szafran – ma piękny kolor i lekko gorzkawy smak. Do aromatyzowania i barwienia ryżu, ciast, mięs i ryb.
Wanilia – głównie do ciast, tortów, lodów, kremów i innych deserów, a także do herbaty, kawy oraz nalewek i likierów.
Ziele angielskie – dodawaj w małych ilościach do zup, sosów i mięs. Mielone – do ciast i deserów.