Szybki leksykon przypraw

Ziarniste przyprawy miel tuż przed użyciem – będą miały intensywny aromat. Niewykorzystane przechowuj w słoikach.
/ 13.12.2010 09:48
Anyż – w całości lub zmielony dodawaj do dań słodko-kwaśnych, deserów, pierników.

Chili – świeża lub mielona, doda ognia warzywom, makaronom, sosom, zupom i marynatom. Stosuj ostrożnie!

Cynamon – głównie stosowany do deserów, ciast i napojów, ale także świetny do duszonych mięs i pikantnych sosów, kasz, grochu i soczewicy.

Czarnuszka – do chleba i pizzy, ziemniaków, zapiekanek i mięs. Upraż ją przed użyciem.

Czosnek – uniwersalny, do warzyw, mięs i ryb, zup, serów, jaj, kiszonek, marynat. Gotowanie łagodzi jego aromat.

Gałka muszkatołowa – do mięs pieczonych, sosów, ziemniaków, zapiekanek, aromatyzowania piwa i wina.

Gorczyca – świetna do tłustych mięs, gorących i zimnych sosów, potraw z jaj i serów. Idealna do marynat i kiszonek.

Goździki – nadadzą korzenny aromat pasztetom, potrawkom, marynatom, a także grzańcom i likierom.

Imbir – niezastąpiony w daniach azjatyckich, potrawach z wieprzowiny, baraniny. Można go dodać do ryżu, deserów.

Kardamon
– nada korzenny posmak daniom mięsnym i warzywnym, kawie, herbacie i ciastom.

Kolendra – jej suszone owoce stanowią składnik curry. Idealna do drobiu, zup i pierników.

Kminek – doskonały do ciężkostrawnych dań z mięsa, ryb, roślin strączkowych. Świetnie smakuje z twarogiem.

Kumin – czyli kmin rzymski, zapewni egzotyczny posmak duszonym i smażonym warzywom, zapiekankom, marynatom i dipom.

Kurkuma
– jako przyprawa i żółty barwnik do dań z jaj, serów, majonezu, ryżu, sosów.

Liść laurowy – do zup, sosów, duszenia mięs, grzybów i warzyw. Dodawaj go do marynowania mięsa oraz ryb.

Pieprz – komponuje się ze wszystkimi wytrawnymi daniami. Niezastąpiony w zupach, sosach zimnych i ciepłych.

Pieprz Cayenne
– czyli mielona ostra papryka Cayenne. Do jaj, drobiu i mięs, sosów, niektórych deserów, np. z czekoladą.

Szafran
– ma piękny kolor i lekko gorzkawy smak. Do aromatyzowania i barwienia ryżu, ciast, mięs i ryb.

Wanilia – głównie do ciast, tortów, lodów, kremów i innych deserów, a także do herbaty, kawy oraz nalewek i likierów.

Ziele angielskie
– dodawaj w małych ilościach do zup, sosów i mięs. Mielone – do ciast i deserów.

Redakcja poleca

REKLAMA