Seler w diecie - dlaczego warto jeść

seler fot. Fotolia
Seler nie tylko zawiera mnóstwo witamin i mikroelementów, ale również wspomaga organizm w codziennych trudnościach. Zobacz jakich!
/ 22.01.2013 07:12
seler fot. Fotolia

Jedz zarówno naciowy, jak i bulwiasty. Amerykańscy naukowcy znaleźli w nim aż 86 cennych substancji, w tym m.in.: witaminy A, E, C i z grupy B (w tym kwas foliowy i witaminę PP) oraz składniki mineralne: fosfor, wapń, potas, cynk, nieco magnezu i żelaza. A także ważne substancje czynne, m.in. flawonoidy, które mają lecznicze działanie.

Powody, dla których warto jeść seler

1. Poprawia pracę układu pokarmowego Zwiększa produkcję żółci, ale jednocześnie zapobiega jej zastojowi w woreczku. Ułatwia trawienie, skutecznie likwiduje zaparcia.
2. Skutecznie pobudza apetyt Dlatego polecany jest dla niejadków.
3. Wspomaga leczenie infekcji wirusowych Zwłaszcza zapalenia górnych dróg oddechowych, a także chorób płuc.
4. Wzmacnia układ odpornościowy Jest polecany w czasie powrotu do zdrowia po chorobach. Oczyszcza także organizm z toksyn.
5. Chroni przed wolnymi rodnikami Dzięki przeciwutleniaczom, czyli witaminom C i E, chroni nie tylko komórki skóry, ale również całego organizmu przed uszkodzeniami (w tym nowotworami) i starzeniem się.
6. Działa moczopędnie Jest więc naturalnym lekiem przy zaburzeniach pracy nerek. W takich przypadkach pomaga zwłaszcza popijanie soku z selera.
7. Zastępuje sól Jest uważany za słone warzywo, a jego dodatek np. do zup lub soków z warzyw sprawia, że zyskują one bardziej wyrazisty smak.

Uwaga! Zawarte w selerze substancje czynne (tzw. furanokumaryny) mogą powodować reakcje alergiczne.

Redakcja poleca

REKLAMA