Rodzaje widelców. Czy wiesz jak się nimi posługiwać?

Istnieje kilka rodzajów widelców. Warto wiedzieć, jak się nimi posługiwać i nie mylić widelca do ryb z tym do ciast.
Istnieje kilka rodzajów widelców, każdy z nich przystosowany jest do spożywania innego dania. Oto krótki poradnik, z którego dowiesz się, jak wyglądają poszczególne widelce i jak należy się nimi posługiwać.
/ 05.09.2011 12:19
Istnieje kilka rodzajów widelców. Warto wiedzieć, jak się nimi posługiwać i nie mylić widelca do ryb z tym do ciast.

Obecnie istnieje wiele rodzajów widelców, każdy ze specjalnym przeznaczeniem. I mimo iż nie posługujemy się nimi często, warto wiedzieć, jakim widelcem należy zjeść przystawkę, a jaki wybrać do deseru. Wiedza ta pomoże nam uchronić się przed licznymi gafami podczas uroczystego obiadu lub kolacji.

Jak posługiwać się widelcem?

Widelec trzymamy zawsze w lewej dłoni, podczas gdy nóż w prawej. Widelec przekładamy do prawej dłoni tylko w jednej sytuacji: gdy jedzone przez nas danie nie wymaga użycia noża (np. ryba). Ważne jest również odpowiednie trzymanie samego widelca: brzuszkiem do góry trzymamy go podczas krojenia potrawy, natomiast odwracamy brzuszkiem do dołu podczas przenoszenia kawałka potrawy do ust.

Kiedy jemy ziemniaki i inne warzywa, można najpierw pokroić je za pomocą noża, a następnie nóż odłożyć na brzeg talerza, przełożyć widelec do prawej dłoni i posługiwać się jedynie nim.

Jeśli chcemy na chwilę przerwać jedzenie, odkładamy widelec i nóż na talerzu, nigdy obok niego. Krzyżujemy wtedy sztućce pamiętając, aby ząbki widelca opierały się o talerz.

Kiedy skończymy już jeść, układamy równolegle sztućce na talerzu tak, aby wskazywały godzinę siedemnastą.

Zobacz także: Rodzaje noży kuchennych.

Podstawowe rodzaje widelców

Widelec do dania głównego – tradycyjny, duży z długimi ząbkami, na stole leży po lewej stronie talerza.

Widelec do przystawek – nieco mniejszy od widelca do dania głównego, ma krótkie ząbki, na stole znajduje się przy widelcu do głównego dania.

Widelec do ryb – nazywany również serwingowym, posiada szeroko rozstawione 4 zęby.

Widelczyk do ciast – mały widelczyk, wielkości łyżeczki do herbaty, posiada 2 lub 3 zęby.

Widelec półmiskowy – duży, o 2 ząbkach, służy do nakładania wędlin i serów z półmiska na talerze.

Widelczyk do ślimaków – mały widelczyk, wielkości widelczyka do ciast i deserów, ma 2 szeroko rozstawione ząbki.

Widelec do ostryg – wyglądem przypomina bardziej łyżkę z dwoma wciętymi ząbkami, specyficzny kształt pomaga w nabieraniu ostryg.

Polecamy także: Jak wybrać deskę do krojenia?

Redakcja poleca

REKLAMA