Rękawice kuchenne - jakie wybrać?

Jakie rękawice kuchenne będą najlepsze? Czy ważne jest tworzywo, z którego wykonane są rękawice kuchenne? Wybierz rękawice kuchenne, dzięki którym nie poparzysz się podczas pieczenia i gotowania.
/ 11.12.2013 11:24

Rękawice kuchenne

Fot. Fotolia

Klasyczne rękawice kuchenne - z tkaniny

Rękawice kuchenne

Fot. Fotolia

Ten rodzaj rękawic kuchennych jest najbardziej popularny, jednak i tutaj możemy dostać zwykłe-niezwykłe rękawice. Wielu producentów oferuje rękawice materiałowe z magnesami. Rękawic z magnesami łatwo nie zgubimy – o ile przywiesimy je np. na lodówce. Zasada wyboru rękawic wykonanych z tkaniny jest prosta – im więcej warstw materiału, tym lepiej.

Rękawice wykonane z tkaniny najczęściej mają wydzielone miejsce na kciuk, ale mogą nie mieć takiego podziału. Wówczas oczywiście trudniej jest uchwycić gorącą rączkę garnka czy blachę.

Rękawice kuchenne

Fot. Fotolia

Rękawice kuchenne silikonowe

Rękawice silikonowe

Fot. Fotolia

Silikon to ostatnio szczególnie popularny w kuchni materiał. Furorę robią nie tylko formy do pieczenia, pędzelki czy trzepaczki, lecz także silikonowe chwytaki, łapki i rękawice. Grube rękawice silikonowe skutecznie chronią przed poparzeniem. Dostępne w wielu wersjach kolorystycznych i kombinacjach materiałowych. Spotkać możemy również rękawice wykonane z tkaniny z silikonowa częścią chwytającą.

Rękawice kuchenne

Fot. Fotolia

Rękawice kuchenne na prezent

Mówi się, że akcesoria kuchenne to najgorszy prezent świąteczny dla kobiety, która czuje się potraktowana jak "kura domowa". Trzeba jednak przyznać, że ostatnio nowoczesne gadżety kuchenne są na topie jeśli chodzi o prezenty, także te świąteczne. W końcu przed Świętami jest to przedmiot szczególnie pożądany, w końcu czekają nas domowe wypieki.

Rękawice

Fot. Fotolia

Zobacz także: Jaką patelnię wybrać?

Alternatywa dla rękawic - łapki i chwytaki

łapka silikonowa

Fot. Fotolia

Łapki silikonowe do chwytania gorących naczyń sprawdzą się nie tylko przy kontakcie z bardzo gorącymi blachami i formami do pieczenia, lecz także skrajnie zimnymi. Podobnie jak silikonowe rękawice - chronią przez odmrożeniem dłoni. Dzięki temu możemy buszować w zamrażarce tak długo, jak potrzebujemy.

Silikon jest odporny na działanie temperatury od -40°C do 230 °C. Dodatkową zaletą łapek i chwytaków z silikonu jest to, że można je myć w zmywarce.

Łapki silikonowe

Fot. Fotolia

Kolorowe łapki z silikonu to także ozdoba kuchni.

Zobacz także: Jak wybrać deskę do krojenia?

Redakcja poleca

REKLAMA