Mimo szczerych chęci przygotowywane potrawy nie zawsze się udają. Często doświadczamy tego piekąc ciasta czy inne słodkie specjały. A jak to jest z pączkami? Oto lista rzeczy, które powinnaś wiedzieć, zanim zaczniesz smażyć te pyszności na Tłusty Czwartek:
1. Najlepszą mąką do wyrobu pączków jest mąka krupczatka
Najlepiej na początku ją przesiać, a potem lekko ogrzać.
2. Ciasto na pączki nie lubi zbyt dużo cukru
Z powodu cukru pączki czernieją, zanim się usmażą.
3. Ciasto na pączki lubi alkohol
Niewielka ilość alkoholu dodana do ciasta na pączki powoduje szybsze ścinanie białka. Dzięki temu nie chłoną one zbyt dużej ilości tłuszczu.
4. Aromat pączków
Najlepsze dla nadanie pączkom aromatu są olejek rumowy oraz sproszkowana wanilia.
5. Możliwości ciasta na pączki
Z tradycyjnego ciasta na pączki możemy przygotowac babki, bułeczki, obwarzanki, a także strucle czy faworki.