Smażony ryż z kurczakiem
Fot. Fotolia
W Malezji to danie nazywane jest „nasi goreng dengan ayam”. Jest bardzo podobne do smażonego ryżu po chińsku, do którego większość z nas zdążyła się już przyzwyczaić. Przepis można zmodyfikować, używając różnych warzyw lub zastępując kurczaka wołowiną czy krewetkami. To danie jest doskonałym dodatkiem do dania głównego; jeśli podwoisz ilość składników, można je podawać jako główne.
Składniki:
- ¼ szklanki czerwonego oleju palmowego
- ¼ szklanki cebuli, posiekanej
- 4 ząbki czosnku, posiekane
- ½ selera naciowego, posiekanego
- ¼ szklanki groszku
- ½ szklanki kurczaka, pokrojonego na kawałki wielkości jednego kęsa
- 1 jajko, rozbite
- ½ łyżeczki chilli w proszku (opcjonalnie)
- 2½ szklanki ugotowanego ryżu
- Sól
Sposób przygotowania:
Podgrzej olej na patelni. Podsmaż warzywa do miękkości. Zepchnij je na bok patelni. Dodaj kurczaka i jajko na środek i smaż, aż jajko się zetnie. Dodaj chilli oraz ryż i wymieszaj z gotowanymi warzywami. Możesz pominąć chilli, jeśli nie masz ochoty na ostre danie. Smaż dalej przez 4-5 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodaj sól do smaku. Danie na 3-4 porcje.
Zobacz także: Jak zrobić ryż po indonezyjsku?
Rosół z kurczaka po malezyjsku
Fot. Fotolia
Składniki:
- ¼ szklanki czerwonego oleju palmowego
- 1 szklanka grubo posiekanej cebuli
- 6 ząbków czosnku, drobno posiekanych
- ½ cm imbiru, drobno posiekanego
- 2 szklanki kurczaka, pokrojonego na kawałki wielkości jednego kęsa
- 1 łyżka stołowa orzeszków ziemnych, drobno posiekanych
- 1 łyżeczka zmielonej kolendry
- ½ łyżeczki zmielonego chilli
- 6 szklanek wody
- 1 łyżeczka soli
- 2 szklanki klusek ryżowych, ugotowanych
- 2 szklanki kiełków fasoli
- 2 jajka ugotowane na twardo, w plasterkach
Sposób przygotowania:
Podgrzej olej w dużym garnku. Podsmażaj cebulę, czosnek i imbir, aż zmiękną. Dodaj kurczaka, orzeszki, kolendrę i chilli i gotuj przez mniej więcej 3 minuty. Dodaj wodę i sól i zostaw na małym ogniu na 45 minut. Umieść w czterech miseczkach równe porcje klusek i kiełków. Napełnij miski gorącą zupą. Przyozdób jajkiem i podawaj.
Zobacz także: Ramen - przepis na orientalny rosół
Fragment książki Cud oleju palmowego. Wydawnictwo Vital. Tytuł, lid i niektóre śródtytuły pochodzą od redakcji. Publikacja za zgodą wydawcy.