Przepisy z wykorzystaniem oleju palmowego

Przedstawiamy przepisy na smażony ryż z kurczakiem oraz rosół z kurczaka po malezyjsku - dania, w których wykorzystuje się olej palmowy. Przepisy pochodzą z książki "Cud oleju palmowego".
/ 27.11.2013 15:20

Smażony ryż z kurczakiem

Ryż smażony z kurczakiem

Fot. Fotolia

W Malezji to danie nazywane jest „nasi goreng dengan ayam”. Jest bardzo podobne do smażonego ryżu po chińsku, do którego większość z nas zdążyła się już przyzwyczaić. Przepis można zmodyfikować, używając różnych warzyw lub zastępując kurczaka wołowiną czy krewetkami. To danie jest doskonałym dodatkiem do dania głównego; jeśli podwoisz ilość składników, można je podawać jako główne.

Składniki:

  • ¼ szklanki czerwonego oleju palmowego
  • ¼ szklanki cebuli, posiekanej
  • 4 ząbki czosnku, posiekane
  • ½ selera naciowego, posiekanego
  • ¼ szklanki groszku
  • ½ szklanki kurczaka, pokrojonego na kawałki wielkości jednego kęsa
  • 1 jajko, rozbite
  • ½ łyżeczki chilli w proszku (opcjonalnie)
  • 2½ szklanki ugotowanego ryżu
  • Sól

Sposób przygotowania:

Podgrzej olej na patelni. Podsmaż warzywa do miękkości. Zepchnij je na bok patelni. Dodaj kurczaka i jajko na środek i smaż, aż jajko się zetnie. Dodaj chilli oraz ryż i wymieszaj z gotowanymi warzywami. Możesz pominąć chilli, jeśli nie masz ochoty na ostre danie. Smaż dalej przez 4-5 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodaj sól do smaku. Danie na 3-4 porcje.

Zobacz także: Jak zrobić ryż po indonezyjsku?

Rosół z kurczaka po malezyjsku

Rosół z kurczaka

Fot. Fotolia

Składniki:

  • ¼ szklanki czerwonego oleju palmowego
  • 1 szklanka grubo posiekanej cebuli
  • 6 ząbków czosnku, drobno posiekanych
  • ½ cm imbiru, drobno posiekanego
  • 2 szklanki kurczaka, pokrojonego na kawałki wielkości jednego kęsa
  • 1 łyżka stołowa orzeszków ziemnych, drobno posiekanych
  • 1 łyżeczka zmielonej kolendry
  • ½ łyżeczki zmielonego chilli
  • 6 szklanek wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 szklanki klusek ryżowych, ugotowanych
  • 2 szklanki kiełków fasoli
  • 2 jajka ugotowane na twardo, w plasterkach

Sposób przygotowania:

Podgrzej olej w dużym garnku. Podsmażaj cebulę, czosnek i imbir, aż zmiękną. Dodaj kurczaka, orzeszki, kolendrę i chilli i gotuj przez mniej więcej 3 minuty. Dodaj wodę i sól i zostaw na małym ogniu na 45 minut. Umieść w czterech miseczkach równe porcje klusek i kiełków. Napełnij miski gorącą zupą. Przyozdób jajkiem i podawaj.

Zobacz także: Ramen - przepis na orientalny rosół

Fragment książki Cud oleju palmowego. Wydawnictwo Vital. Tytuł, lid i niektóre śródtytuły pochodzą od redakcji. Publikacja za zgodą wydawcy.

Redakcja poleca

REKLAMA