Podgrzybek zajączek (grzyb zajączek): wygląd i występowanie. Czy jest jadalny i z czym można go pomylić?

grzyb zajączek fot. Adobe Stock, PIXATERRA
Grzyb zajączek, inaczej podgrzybek zajączek, to jadalny i smaczny okaz o charakterystycznej zielonkawej lub oliwkowej barwie. Doskonale nadaje się do marynowania lub suszenia. Jest bardziej ceniony niż popularny podgrzybek złotawy, nie tylko ze względu na to, że jest raczej rzadki, ale też ze względu na brak kwaskowego posmaku.
/ 11.10.2023 16:47
grzyb zajączek fot. Adobe Stock, PIXATERRA

Grzyb zajączek to pyszny, ale raczej rzadko spotykany okaz, który świetnie smakuje jako baza sosów czy dodatek do jajecznicy. Możesz go znaleźć w wielu typach lasów, ale szczególnie często Jak wygląda zajączek i z czym możesz go pomylić podczas grzybobrania?

Spis treści:

  1. Jak wygląda grzyb zajączek?
  2. Podgrzybek zajączek: występowanie
  3. Grzyb zajączek: z czym można go pomylić

Jak wygląda grzyb zajączek?

Grzyb zajączek przypomina swojego kuzyna z tej samej rodziny, czyli podgrzybka złotawego lub brunatnego, ale ma charakterystyczną barwę oraz strukturę kapelusza. Ma on ok. 3-15 cm, jest raczej jasny, oliwkowożółty lub oliwkowo zielonawy, od szaro beżowego do czerwonawego. Początkowo jest półkulisty, na starość rozpostarty. Na powierzchni zwykle jest zamszowy i matowy.

Skórki nie daje się zdjąć, a miejsca uszkodzone nie czerwienieją, pozostają białe. Podgrzybek zajączek ma duże, kanciaste pory, złocistożółte lub zielonożółte. Rurki pod spodem po uciśnięciu nie błękitnieją, ale brązowieją, a po kilku minutach stają się brudnoniebieskie.

Trzon zajączka jest jasnożółty lub żółtoorchowy, a na nim znajdują się rdzawo brązowe podłużne włókienka, przyrośnięty żółtą pleśnią do podłoża, zaostrzony u podstawy, pełny. Po uciśnięciu powierzchnia trzonu brązowieje.

Miąższ podgrzybka zajączka jest białawo żółtawy, w trzonie żółty, u młodych osobników dość twardy, a u starszych - miękkawy. Zapach ma niezbyt intensywny, łagodny, a w smaku jest przyjemny, niekwaskowy. Świetnie nadaje się do marynowania, a także do przygotowania sosu z podgrzybków. To smaczny grzyb jadalny, który możesz dusić z mięsem do obiadu.

podgrzybek zajączek

fot. Grzyb zajączek/Adobe Stock, Barbora Batokova

Podgrzybek zajączek: występowanie

Grzyb zajączek występuje na terenie całej Polski, ale nie jest szczególnie częstym okazem. Możesz go spotkać w lasach iglastych i liściastych. Lubi przede wszystkim kwaśne gleby. Zwykle rośnie pojedynczo, czasem możesz znaleźć kilka osobników blisko siebie, ale zajączki raczej nie trzymają się w większych grupach.

Czasem podgrzybki zajączki wyrastają nawet w miejskich parkach, zależy to od warunków pogodowych w konkretnym sezonie. Warto się za nimi rozglądać od czerwca aż do końca października.

Grzyb zajączek: z czym można go pomylić

Grzyb zajączek jest podobny do niektórych swoich kuzynów, np. do podgrzybka złotawego, który ma bardziej rdzawy trzon i miąższ po uszkodzeniu czerwienieje, w smaku jest lekko kwaskowy. Jest to również grzyb jadalny.

Dodatkowo można go pomylić z podgrzybkiem żeberkowanym, który po naciśnięciu trzonu staje się siny. On również jest jadalny.

Zajączka można także przypadkowo pomylić z podgrzybkiem trującym. Raczej łatwo odróżnić te dwa gatunki, niemniej jednak warto zwrócić uwagę, czy to na pewno zajączek. W tym celu warto skorzystać np. z aplikacji do rozpoznawania grzybów.

zajączek grzyb z czym można pomylić

fot. Grzyb zajączek: trujący czy nie/Adobe Stock, Alonbou

Czytaj także:
Skąd się biorą grzyby w ogrodzie?
Fioletowe grzyby: jadalne czy nie?
Jak długo gotować grzyby?

Redakcja poleca

REKLAMA