Najprostszym sposobem na przygotowanie patisona jest ugotowanie go jak kalafiora w wodzie lub na parze.

Patison – doceń w kuchni

Są mało popularne, ale warto docenić je w kuchni. Patisony należą do rodziny dyniowatych, pochodzą z Ameryki Północnej, a do Europy przywieźli je Hiszpanie. To im zawdzięczamy te płaskie jak talerze warzywa o pofalowanym brzegu. Najpopularniejsze są białe i o zielonkawym zabarwieniu, ale zdarzają się także fioletowe, czasem wpadające wręcz w czerń. Ich niewątpliwym plusem jest to, że są lekkostrawne, dietetyczne i posiadają delikatny smak.
/ 01.08.2011 14:38
Najprostszym sposobem na przygotowanie patisona jest ugotowanie go jak kalafiora w wodzie lub na parze.

Najprostszy patison

Najprostszym sposobem na przygotowanie patisona jest ugotowanie go jak kalafiora w wodzie lub na parze, i podanie go ze zrumienioną bułka tartą i masłem. Patisona myjemy, obieramy ze skóry, kroimy na pół i wybieramy pestki. Kroimy w kawałki 2-3cm, wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy aż będą miękkie, ale nie rozpadające się ok.10 min.

Możemy wrzucić je do parowaru i wtedy łatwiej jest pilnować, by się nie przegotowały.

Kiedy będą miękkie odsączamy i rozkładamy na talerzach. Bułkę tartą rumienimy na suchej patelni pilnując, by się nie przypaliła, potem dodajemy masło (w proporcji 1 łyżka bułki tartej na 2 łyżki masła) i polewamy patisona. Możemy go również podać z sosem czosnkowym

Marynowane patisony

Możemy patisona zamarynować, na pewno będzie on zaskoczeniem dla naszych gości, gdy pojawi się na stole. Przygotujmy: 1 kg małych patisonów, 1,5 szklanki wody, 0,5 szklanki octu owocowego lub winnego, łyżeczkę soli, łyżeczkę nasion gorczycy (biała jest łagodniejsza niż czarna), 2 listki laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego, 6 ząbków czosnku, 1 marchewkę, 1 pietruszkę i 1 selera pokrojone w plasterki, 3 gałązki kopru. Małe patisony przygotowujemy w całości, większe kroimy na pół, wykrawamy stwardniałe końcówki. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 5 min. Do wywaru z patisonów dodajemy pokrojone w plasterki warzywa i przyprawy, oraz ocet. Zagotowujemy i zalewamy poukładane w słoikach patisony z czosnkiem i koprem.  Zakręcamy i pasteryzujemy 30min.

Zobacz również: Jak marynować dynię?

Smażone patisony

Równie prostym sposobem na przygotowanie patisona jest usmażenie go jak kotleta schabowego- obtaczając go w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Wcześniej jednak trzeba warzywo obrać, wyciąć pestki, pokroić w centymetrowe plastry, posypać solą i zostawić na 30 min, aby patison puścił sok, tak by później podczas smażenia panierka nie była mokra. Możemy smażyć w plasterkach lub pokrojone wzdłuż jak frytki. Dzieci chętniej sięgną po patisona w postaci frytek z keczupem lub jakimś sosem.

Patisony jako dodatek do dań

Patison jest świetnym „wypełniaczem” w daniach wegetariańskich lub z dużą ilością warzyw. Jeśli posiadamy w ogródku patisony i już nie możemy dłużej na nie patrzeć, a żal je wyrzucać, wtedy sięgamy po danie „wszystko w jednym”, czyli danie jednogarnkowe. Potrzebujemy: 1kg patisonów, 6 pomidorów (lub 1 puszkę pomidorów w kawałkach), 3 cebule, 1 żółtą paprykę, sól, pieprz, 1 łyżkę curry, 1 łyżkę papryki słodkiej w proszku, olej do smażenia. Patisony obieramy, wycinamy gniazda nasienne, kroimy w 2-3cm kostkę. Cebulę siekamy, solimy i smażymy na oleju, aż się zeszkli. Dodajemy paprykę pokrojona w kostkę i patisony. Podlewamy odrobiną wody, aby nic nie przywarło i dusimy 15-20 min. Na końcu dodajemy pomidory (w przypadku świeżych: sparzone, obrane ze skórki i pokrojone drobno) i przyprawy, gotujemy jeszcze 5 min, aby pomidory straciły smak surowizny, a całość przeszła przyprawami.

Polecamy: Jak przygotować kwiaty cukinii?

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (3)
/19.11.2013 15:53
kiszony mały patison tak jak ogórki jest naprawdę przepyszny można go kupić w niektórych supermarketach warto sprubować
/05.10.2012 09:58
marynowany patison jest przepyszny i jest też świetnym dodatkiem do różnego rodzaju sałatek:)
/04.08.2011 10:59
Patisona właśnie zazwyczaj smaży się w bułce i w jajku, ale można i marynować - smaku nie straci.