Pomidory w odsłonie awangardowej
Do przygotowania marmolady pomidorowej potrzeba 2 kg dorodnych pomidorów, 1 kg jabłek antonówek, 1 cebulę, 0,5 łyżeczki soli, 30 dag cukru, kilka goździków i dużą szczyptę mielonego pieprzu. Umyte pomidory należy pokroić w ćwiartki, rozgotować i przetrzeć przez sito tak, by uzyskać w miarę jednolitą konsystencję. Przecież pomidorowy jest zbyt rzadki, dlatego trzeba go odparować do połowy objętości. W międzyczasie należy w ten sam sposób przygotować jabłka. Odparowane pomidory trzeba połączyć z przecierem jabłkowym. Cebulę należy obrać i rozdrobnić (utrzeć na tarce lub posiekać), a następnie rozgotować. Tak przygotowaną cebulę trzeba połączyć z przecierem i całość doprawić solą i pieprzem, następnie dusić na małym ogniu. Gdy przecier nieco odparuje, należy dodać goździki i cukier, wymieszać. Całość trzeba gotować aż do zagęszczenia masy. Gorącą marmoladę należy przełożyć do słoików, mocno zakręcić i ostudzić. Marmolada pomidorowa idealnie komponuje się z drobiem i cielęciną.
Klasyka gatunku
Krokiem ku bardziej tradycyjnym sposobom przetwarzania pomidorów jest przepis na pomidory po ormiańsku. Do ich przygotowania potrzeba 1 kg małych, twardych pomidorów, szklankę octu winnego, szklankę wody, 2 goździków, kawałka cynamonu, 4 ziarenek pieprzu, 3 liści laurowych, 6 ziarenek ziela angielskiego, 4 dag soli i szczyptę cukru. Należy zagotować wodę z octem, przyprawami, solą i cukrem. Umyte pomidory trzeba ułożyć ściśle w słoikach, zalać przestudzoną marynatą i pozostawić na kilka dni. Jeśli w tym czasie marynata zrobi się mętna, trzeba ją zlać, zagotować i ponownie zalać nią pomidory. Po tym czasie słoiki należy szczelnie zamknąć i odstawić w chłodne i zacienione miejsce.
Zobacz także: Domowe suszenie pomidorów
W dwóch smakach
Aby przygotować pomidory słodko-kwaśne potrzeba 3 kg małych, twardych, zielonych pomidorów, 3 szklanki octu winnego (najlepiej jabłkowego), 1,5 kg cukru, kawałka cynamonu, drobno pokrojonej skórki cytrynowej z 2 cytryn, kilkunastu ziaren pieprzu, 10 goździków i 2 łyżeczek soli. Umyte pomidorki należy ponakłuwać w kilku miejscach. W międzyczasie zagotować ocet z cukrem, solą i resztą przypraw i gotować całość przez 10 minut. Do wrzącego syropu należy wrzucić pomidory i od momentu wrzenia gotować na małym ogniu jeszcze przez 10 minut. Zestawione z ognia i przykryte pomidory trzeba zostawić na dobę. Po tym czasie całość należy zagotować ponownie i przestudzić. Pomidory trzeba przełożyć do słoików i zalać lekko przestudzoną marynatą. Szczelnie zamknięte należy wynieść w chłodne miejsce.
Sposób na sos
Chutney pomidorowy przygotowuje się z: 1,5 kg dojrzałych pomidorów, 2 dużych cebul, 4 ząbków czosnku, 0,75 szklanki octu winnego, po 0,25 łyżeczki mielonej papryki, mielonych goździków, gałki muszkatołowej i kardamonu, 25 dag cukru i szczypty soli. W pierwszej kolejności należy sparzyć i obrać pomidory, następnie podzielić na ćwiartki i razem z posiekaną cebulką i rozdrobnionym czosnkiem rozprażyć w rondelku. Do masy dodać sól, przyprawy i połowę octu, powoli mieszając gotować ok. 25 minut. Pozostały ocet należy zagotować z cukrem, trochę odparować i wlać do sosu pomidorowego., wymieszać i gotować kolejne 20 minut. Gorący chutney należy rozlać do słoiczków i pasteryzować kilkanaście minut.
Nie tylko do frytek
Z pomidorów można również przyrządzić keczup miodowy. Do jego przygotowania potrzeba 4 kg dojrzałych pomidorów, 1 dużą cebulę, 25 dag miodu, szklanki octu winnego, 2 kawałków cynamonu, kilkunastu goździków, łyżeczki nasion selera, 4 łyżeczek soli i szczypty pieprzu Cayenne. Ocet z goździkami, nasionami selera, goździkami i cynamonem należy zagotować i gotować pod przykryciem kilkanaście minut. W drugim garnku trzeba poddusić przez ok. 20 minut pokrojone na ćwiartki pomidory z posiekaną cebulą i pieprzem. Pomidorową masę należy przetrzeć przez sito, odparować, połączyć z przestudzonym octem, wsypać sól i gotować do momentu, aż sos zrobi się gęsty. Następnie dodać miód i gotować ponownie, aż całość zgęstnieje. Tak przygotowany keczup należy przelać do słoiczków i pasteryzować kilkanaście minut.
Polecamy: Jak upiec pomidory i cukinię?