PASTERNAK: pasternak z miodem, babeczki z pasternaku

pasternak fot. Fotolia
Pasternak to niedoceniane warzywo, z którego możemy przygotować zarówno przekąski, jak i smaczne desery – sprawdź nasze przepisy!
Sylwia Kazimierczuk / 19.09.2017 14:06
pasternak fot. Fotolia

Pasternak to charakterystyczne w smaku warzywo, idealne do przygotowania dietetycznych chipsów warzywnych. Jest smacznym składnikiem gulaszy wegetariańskich, jak i z mięsem. Zaskakująco dobrze komponują się w ciastach i innych deserach. Sprawdź nasze przepisy z dodatkiem pasternaku!

Pasternak z miodem         

Oto składniki na pasternak z miodem:

  • 500g pasternaku
  • 40 ml cherry
  • 5 łyżek miodu
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Jak zrobić pasternak z miodem?

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Pasternak dokładnie myjemy pod bieżąca wodą i obieramy ze skórki. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy cherry i miodem. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Delikatnie wszystko mieszamy. Pieczemy przez 20 minut do uzyskania chrupiącej skórki. Tak przyrządzony pieczony pasternak idealnie smakuje jako dodatek do obiadu lub samodzielna przekąska.

Właściwości pasternaku

Pasternak jest bogatym źródłem potasu, manganu, magnezu, fosforu, cynku oraz żelaza. Dodatkowo zawiera kompleks witaminy B, C, E oraz K.

Pomaga zredukować wysokie ciśnienie krwi, co przyczynia się też do zmniejszenia ryzyka zachorowań na serce.

Jest bogaty w błonnik pokarmowy, który znacznie przyczynia się do zmniejszenia poziomu złego cholesterolu. Dodatkowo zmniejsza ryzyko cukrzycy.

Babeczki z pasternaku

Oto składniki na babeczki z pasternaku:

  • szklanka mąki
  • szczypta cynamonu
  • szczypta kardamonu
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • ¾ szklanki cukru
  • ¼ szklanki oleju
  • 3 korzenie pasternaku
  • opakowanie serka kremowego
  • pół kostki masła
  • 3 jajka
  • ekstrakt waniliowy

Jak zrobić babeczki z pasternaku?

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Mieszamy mąkę z cynamonem, kardamonem, proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli. Następnie dodajemy cukier, roztrzepane jajka, olej oraz ekstrakt waniliowy. Pasternak ścieramy na tarce i dodajemy do masy. Formę do muffin wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto. Pieczemy przez 15 minut do suchego patyczka. Wyciągamy z piekarnika i studzimy. W misce łączymy kremowy serek i ubijamy razem z masłem. Dodajemy cukier. Dekorujemy babeczki. Tak przygotowany deser będzie idealną alternatywą dla zwykłych muffin.

Zobacz inne porady kulinarne

Redakcja poleca

REKLAMA