Korzystajmy z dobrodziejstwa lata i cieszmy się owocami sezonowymi, póki goszczą na straganach. Jedzmy je na surowo, przyrządzajmy z nich ciasta, desery i koktajle.
Lekkie i zdrowe koktajle na bazie jogurtu czy kefiru mogą być świetną alternatywą drugiego śniadania lub uzupełnieniem lekkiej kolacji. Dodając do nich bitą śmietanę, biszkopty czy czekoladę będą wyśmienitym letnim deserem.
WeDwoje poleca desery owocowe, które kuszą apetycznym wyglądem, wyjątkowym aromatem i niezapomnianym smakiem. Deser czereśniowy na bazie ubitej kremówki z dodatkiem pachnących latem czereśni i lekką bezą, połączenie kwaśnych kiwi i agrestu ze słodkim serkiem waniliowym, śmietanką i czekoladą, niebiański smak mascarpone w połączeniu z truskawkami i ajerkoniakiem oraz na koniec orzeźwiający drink na bazie arbuza, miodu i mleka. Przepisy na te znakomite desery znajdziecie poniżej.
Deser czereśniowy z bezą
Składniki:
- 2 białka
- 50 g cukru
- 10 g mąki ziemniaczanej
- 200 ml kremówki
- 200 ml schłodzonego mleka
- czereśnie
- bita śmietana
Sposób przygotowania:
Ubić białka na sztywno z dwoma łyżkami cukru. Przed końcem ubijania dodać make ziemniaczaną. Pianę wykładać na papier do pieczenia. Bezy piec w 120 stopniach przez około 30 minut.
Śmietankę ubić na sztywno, wyłożyć na dno pucharków, na to pokruszyć bezę, wyłożyć kolejną warstwę śmietanki, wydrylowane czereśnie. Całość polać bitą śmietaną w aerozolu.
Zobacz inne przepisy na desery z owocami sezonowymi:
Ciasta z czereśniami, Desery z rabarbarem, Truskawkowe desery
Waniliowy deser z kiwi i agrestem
Składniki:
- 4 serki homogenizowane waniliowe
- 4 kiwi
- garść agrestu
- 2 łyżki cukru pudru
- bita śmietana
Sposób przygotowania:
Kiwi, agrest zmiksować blenderem z cukrem pudrem. Do każdego pucharka dodać połowę serka, na to owoce, znów serek, owoce. Całość polać bitą śmietaną. Na wierzchu posypać wiórki czekolady.
Truskawkowy deser z mascarpone i ajerkoniakiem
Składniki:
- biszkopty
- szklanka ajerkoniaku
- 250 g serka mascarpone
- 1/2 szklanki cukru
- 1,5 szklanki truskawek (opcjonalnie można dodać jeszcze borówki amerykańskie)
- 2 żółtka
- bita śmietana
- cukier waniliowy
Sposób przygotowania:
Lekko pokruszone biszkopty ułożyć na dnie pucharków, polać je ajerkoniakiem (3/4 szklanki). Żółtka zmiksować z serkiem, cukrem, cukrem waniliowym i 1/4 szklanki ajerkoniaku. Masę nałożyć na biszkopty, ułożyć warstwę owoców, polać bitą śmietaną i chłodzić w lodówce przez około dwie godziny.
Arbuzowy drink
Składniki:
- arbuz
- mleko
- miód
- lód
Sposób przygotowania:
Kawałki arbuza bez pestek zmiksować razem z mlekiem, miodem i dużą ilością lodu. Podawać.