Owocowe desery - 4 propozycje od WeDwoje

We Dwoje poleca desery owocowe, które kuszą apetycznym wyglądem, wyjątkowym aromatem i niezapomnianym smakiem. Deser czereśniowy na bazie ubitej kremówki z dodatkiem pachnących latem czereśni i lekką bezą, połączenie kwasowości kiwi i agrestu ze słodkim serkiem waniliowym, śmietanką i czekoladą, niebiański smak mascarpone w połączeniu z truskawkami i adwokatem oraz na koniec orzeźwiający drink na bazie arbuza i mleka. Przepisy na te znakomite desery znajdziecie poniżej.

Korzystajmy z dobrodziejstwa lata i cieszmy się owocami sezonowymi, póki goszczą na straganach. Jedzmy je na surowo, przyrządzajmy z nich ciasta, desery i koktajle.

Lekkie i zdrowe koktajle na bazie jogurtu czy kefiru mogą być świetną alternatywą drugiego śniadania lub uzupełnieniem lekkiej kolacji. Dodając do nich bitą śmietanę, biszkopty czy czekoladę będą wyśmienitym letnim deserem.

Owocowe desery - 4 propozycje od WeDwoje

WeDwoje poleca desery owocowe, które kuszą apetycznym wyglądem, wyjątkowym aromatem i niezapomnianym  smakiem. Deser czereśniowy na bazie ubitej kremówki z dodatkiem pachnących latem czereśni i lekką bezą, połączenie kwaśnych kiwi i agrestu ze słodkim serkiem waniliowym, śmietanką i czekoladą, niebiański smak mascarpone w połączeniu z truskawkami i ajerkoniakiem oraz na koniec orzeźwiający drink na bazie arbuza, miodu i mleka. Przepisy na te znakomite desery znajdziecie poniżej.

 

Deser czereśniowy z bezą

Składniki:

  • 2 białka
  • 50 g cukru
  • 10 g mąki ziemniaczanej
  • 200 ml kremówki
  • 200 ml schłodzonego mleka
  • czereśnie
  • bita śmietana

Składniki na czereśniowy deser

Sposób przygotowania:

Ubić białka na sztywno z dwoma łyżkami cukru. Przed końcem ubijania dodać make ziemniaczaną. Pianę wykładać na papier do pieczenia. Bezy piec w 120 stopniach przez około 30 minut.

Śmietankę ubić na sztywno, wyłożyć na dno pucharków, na to pokruszyć bezę, wyłożyć kolejną warstwę śmietanki, wydrylowane czereśnie. Całość polać bitą śmietaną w aerozolu.

Czereśniowy deser

Zobacz inne przepisy na desery z owocami sezonowymi:
Ciasta z czereśniami, Desery z rabarbarem, Truskawkowe desery

 

Waniliowy deser z kiwi i agrestem

Składniki:

  • 4 serki homogenizowane waniliowe
  • 4 kiwi
  • garść agrestu
  • 2 łyżki cukru pudru
  • bita śmietana

Składniki na deser z kiwi

Sposób przygotowania:

Kiwi, agrest zmiksować blenderem z cukrem pudrem. Do każdego pucharka dodać połowę serka, na to owoce, znów serek, owoce. Całość polać bitą śmietaną. Na wierzchu posypać wiórki czekolady.

Deser z kiwi

 

Truskawkowy deser z mascarpone i ajerkoniakiem

Składniki:

  • biszkopty
  • szklanka ajerkoniaku
  • 250 g serka mascarpone
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki truskawek (opcjonalnie można dodać jeszcze borówki amerykańskie)
  • 2 żółtka
  • bita śmietana
  • cukier waniliowy

Składniki na deser truskawkowy

Sposób przygotowania:

Lekko pokruszone biszkopty ułożyć na dnie pucharków, polać je ajerkoniakiem (3/4 szklanki). Żółtka zmiksować z serkiem, cukrem, cukrem waniliowym i 1/4 szklanki ajerkoniaku. Masę nałożyć na biszkopty, ułożyć warstwę owoców, polać bitą śmietaną i chłodzić w lodówce przez około dwie godziny.

deser truskawkowy

 

Arbuzowy drink

Składniki:

  • arbuz
  • mleko
  • miód
  • lód

Składniki na arbuzowy drink

Sposób przygotowania:

Kawałki arbuza bez pestek zmiksować razem z mlekiem, miodem i dużą ilością lodu. Podawać.

Drink arbuzowy

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (4)
/6 lat temu
Przepyszne
/6 lat temu
niezłe te desery :) Natomiast jeśli znajdą się też chętni, aby zjeść pyszny deser owocowy, ale trochę ograniczyć ilość spożytych kilokalorii, to proponuję jeszcze GRUSZKĘ Z FIGAMI NA LODZIE Herbata IRVING Biała Figa z Gruszką - 4 saszetki Brzoskwinie - 2 szt. Cukier brązowy - 2 łyżeczki Rozmaryn Gruszka - 1 szt. Figi - 2 szt. Herbatę IRVING zaparzyć w 1l wody o temperaturze 80 stopni. Brzoskwinie pokroić w cienkie plasterki i wrzucić do herbaty razem z kilkoma gałązkami rozmarynu. Wszystko razem dobrze schłodzić. Wyjąć rozmaryn. Herbatę z brzoskwiniami i brązowym cukrem zmiksować na gładko. Podawać na kruszonym lodzie z chrupiącymi kawałkami gruszki i ćwiartkami świeżych fig. Przepis na 4 porcje.
/6 lat temu
Podobny do tego z kiwi kiedyś jadłam, jak dla mnie za cierpki, bo kiwi ma właśnie taki dziwny posmak. le koniecznie muszę wypróbować ten z mascarpone.
POKAŻ KOMENTARZE (1)