Prawdopodobnie najbardziej ulubiony owoc na świecie – bezkonkurencyjny w lodach i jogurtach, idealny do czekoladowego fondue, a z szampanem to już klasyka.
Niskokaloryczne, pełne dobroczynnej witaminy C, bogate w błonnik i kwasy foliowe, powinny już dawno zdetronizować rzepę jako symbol zdrowia. Chronią przed rakiem, wspomagają odporność, mają działanie wzmacniające, ściągające, przeciwbiegunkowe, krwiotwórcze, moczopędne i wzmacniające. Starożytni Rzymianie przypisywali im właściwości lecznicze w stanach zapalnych, gorączce, kamieniach nerkowych, chorobach wątroby, trzustki i krwi, a nawet przy nieświeżym oddechu i depresji. W to ostatnie uwierzyć szczególnie łatwo, zwłaszcza w kompilacji z bąbelkami.
Technicznie należą do rodziny roślin różanych i są jedynymi owocami z nasionami na zewnątrz – średnio jedna jagoda ma ich bagatela… dwieście. W średniowieczu kamienie w kształcie truskawek symbolizowały na ołtarzach doskonałość i prawowitość, zaś dawni Bawarczycy karmili nimi elfy, które z kolei miały pomagać ich krowom w laktacji. Dla nas ciekawsze mogą być wierzenia ludowe, które każą wierzyć, że podzielenie się połówką truskawki z przedstawicielem płci przeciwnej musi zrodzić miłość.
Przejrzyjcie kilka ciekawych pomysłów na desery z truskawkami:
Sałatka truskawkowa z makiem
Składniki:
- 3 łyżki cukru,
- 3 łyżki majonezu “light” albo jogurtu,
- 2 łyżki mleka,
- 1 łyżka maku ,
- 1 łyżka białego octu, sałata rzymska,
- 1 szklanka truskawek w plastrach,
- 2 łyżki uprażonych płatków migdałowych
Wykonanie:
Cukier, majonez, mleko, mak i ocet dokładnie wymieszać. Sałatę porwać, dodać truskawki i migdały, przemieszać i nałożyć do miseczek. Każdą polać łyżką sosu.
Koktajl bananowo-truskawkowy
Składniki (1 porcja):
- ½ banana,
- ½ szkl. truskawek,
- 1 szkl. mleka,
- ¼ szkl. zimnej wody,
- miód do smaku,
- cynamon
Wykonanie:
Zmiksować wszystko w blenderze i podawać przyozdobione listkami mięty.
Ciasto truskawkowe z orzechami
Składniki:
- ½ kg truskawek,
- 1 szkl. masła,
- 1 ¼ szkl. cukru, 2 jaja,
- 1 szkl. kwaśnej śmietany,
- 2 szkl. mąki,
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- ½ łyżeczki soli,
- ½ szkl. siekanych orzechów włoskich,
- ½ szkl. brązowego cukru, mielony cynamon
Wykonanie:
Masło utrzeć z 1 ¼ szkl. cukru na puszyste. Wbić jaja i wymieszać. Dodać śmietanę. Dosypać mąkę z proszkiem, solą i cynamonem. Dokładnie wymieszać. Wyłożyć połowę ciasta na wysmarowaną tłuszczem blachę, na wierzchu poukładać truskawki. Orzechy, brązowy cukier i cynamon wymieszać i posypać połową truskawki. Na wierzch wyłożyć drugą warstwę ciasta i zakończyć posypka orzechową. Piec w temp. 180 stopni ok. 30-35 minut.
Podawać z bitą śmietaną, lodami albo gorącym sosem truskawkowym.