Sałatka owocowa w arbuzie
Trudno podać dokładne składniki, z których ma być wykonana. Każdy może dodać to, co lubi najbardziej. Sprawdzą się banany, pomarańcze, grejpfruty, winogrona, kiwi, brzoskwinie, ananasy, morele, banany, melony, śliwki, liczi, borówki itp.
Potrzebujesz: 1 banana, 2 pomarańczy, 1 arbuza, 2 brzoskwini, 15 dag białych winogron, 2 gruszek, 15 dag borówek. Do przygotowania sosu: 1/2 szklanki soku pomarańczowego, szczypta cynamonu, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżka cukru.
Przygotowanie: dorodnego arbuza kroimy na pół i wydrążamy z niego cały miąższ. Brzegi naszej arbuzowej misy możemy powycinać, by wyglądała bardziej dekoracyjnie.
Wybrane owoce kroimy w kawałki o zbliżonej wielkości, a z arbuza wycinamy kulki. Wrzucamy do dużej miski i delikatnie ze sobą mieszamy.
Sos: sok pomarańczowy przelewamy do rondelka i stawiamy na malutkim ogniu. Wsypujemy cukier i podgrzewamy (stale mieszając), aż się całkiem rozpuści. Dodajemy pozostałe składniki, czyli miód i cynamon, jeszcze raz mieszamy, studzimy i polewamy sałatkę. Gotową nakładamy do arbuzowej salaterki.
Polecamy też: Dietetyczna tajska sałatka z arbuza.
Napój z arbuza
Przygotuj: pół arbuza, pół limonki, 3 łyżki cukru i kilka listków świeżej mięty.
Przygotowanie: z arbuza wycinamy kawałek (1/3) i wstawiamy do lodówki. Pozostały miąższ wykrajamy i miksujemy. Oddzielnie zmiksowany sok z limonki z cukrem i listkami mięty, dodajemy do zmiksowanego arbuza i wstawiamy do zamrażarki. Gdy zamarznie miksujemy wszystko blenderem i dekorujemy świeżym, schłodzonym w lodówce arbuzem.
Drink z arbuza
Składniki: białe wino np. wermuth, 1arbuz, cytryna lub limonka
Przygotowanie: miąższ z arbuza kroimy na kawałki i zamrażamy w zamrażarce. Do wysokiej szklanki wlewamy alkohol, np. biały wermuth. W osobnej szklance blendujemy zamrożonego arbuza. Łączymy składniki i dodajemy trochę soku z cytryny lub limonki.
Zobacz także: Arbuz w płynie? Tak, koniecznie!
Arbuz z szynką parmeńską i rukolą
Składniki: 1dojrzały arbuz, ok. 6 szt. plastrów szynki parmeńskiej, kilka liści rukoli świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie: schłodzonego uprzednio arbuza kroimy w półksiężyce – na średnio cienkie plastry, odcinamy skórkę i układamy je na talerzu. Na kawałkach układamy szynkę parmeńską – możemy też owinąć szynkę wokół kawałków arbuza. Wkładamy danie do lodówki przed podaniem na co najmniej godzinę. Przed zaserwowaniem przystawki gościom dekorujemy je świeżymi liśćmi rucoli i przyprawiamy czarnym pieprzem.
Arbuz na przyjęciu
Arbuz jest doskonałym owocem, który można zaserwować na przyjęciu bez żadnych dodatków. Taka przekąska ochłodzi gości w upalne lato.
Arbuza należy pozbawić skóry i usunąć pestki. Kroimy owoc w kostkę mniej więcej 2 cm na 2 cm. W każdą kosteczkę wbijamy wykałaczkę. Pamiętajmy o tym, że arbuz musi być dobrze schłodzony przed podaniem.
Zobacz też: Smażony arbuz - chiński deser.