Granadilla - tropikalna męczennica

Granadilla nazywana jest także męczennicą, passiflorą oraz marakują.
Granadilla pochodzi z Ameryki Południowej. Ma wiele składników odżywczych oraz jest smaczna i orzeźwiająca. Zanim kupicie przeczytajcie o tym egzotycznym owocu
/ 12.08.2011 14:45
Granadilla nazywana jest także męczennicą, passiflorą oraz marakują.

Kilka słów o granadilli

Granadilla jest szerzej znana jako marakuja lub passiflora. Pochodzi z Peru z terenów wschodnich Andów. Uprawiana jest także w Meksyku, Ameryce Środkowej, Afryce i w Australii.

Nazwa granadilla w języku hiszpańskim oznacza małego granata natomiast nazwa passiflora odnosi się do męki Chrystusa i została wymyślona przez hiszpańskich misjonarzy. „Passi” oznacza cierpienie a „flos” to kwiat, stąd używany jest także polski odpowiednik – męczennica.

Zobacz także: Jak jeść marakuję?

Co przygotować z granadilli?

Owoce granadilli są okrągłe o barwie żółtej lub pomarańczowej o średnicy do 12 cm. Miąższ jest jadalny koloru szarego. Najlepiej  zjeść go  łyżeczką. Jadalne także są nasiona o słodkim, aromatycznym smaku. Smak granadilli przypomina nieco agrest, jest lekko kwaskowy. Z miąższu przygotowywane są także przetwory, lody, soki, dżemy i koktajle oraz nadzienie do mięs.

Granadilla jest bogata w składniki odżywcze m.in. w witaminy A, C, K oraz wapń, fosfor i żelazo. Polecana jest kobietom w ciąży i małym dzieciom. W 100 g owocu jest 75 kcal.

Skórkę z granadilli można przygotować do przygotowania deserów i nadziewać ją bitą śmietaną lub owocami.

Aby wybrać najlepszą granadille należy wybierać owoc o lekko wysuszonej skórce. Im więcej ma brązowych plam tym jest lepszy. Nie powinny odstraszać nawet ślady pleśni.

Granadillę można dostać w Polsce. Kosztuje ok. 10 zł za sztukę.

Owoc można przechowywać w lodówce do 14 dni.

Zobacz także: Galeria owoców egzotycznych

Redakcja poleca

REKLAMA