Naleśniki na obiad - Gotowanie z Polki.pl

Naleśniki - proste w wykonaniu, sycące oraz dające pole do popisu własnej wyobraźni kulinarnej. Bez wątpienia cieszą się dużą popularnością na polskich stołach. Dziś słodkie nadzienia zamieniamy na rzecz smakowitych farszów obiadowych.
/ 02.10.2011 09:43

Naleśniki - proste w wykonaniu, sycące oraz dające pole do popisu własnej wyobraźni kulinarnej.  Bez wątpienia cieszą się dużą popularnością na polskich stołach. Dziś słodkie nadzienia zamieniamy na rzecz smakowitych farszów obiadowych.

Zabawy przy nich co nie miara! Zaczynając od wykonania ciasta, a na finezji farszu kończąc. Naleśniki mogą stać się podstawą do niezwykłego obiadu. Słodkie już znamy doskonale, od dziecka stajemy się ich amatorami! Teraz czas na sprawdzenie ich możliwości w daniach typowo obiadowych. Zapiekane, kruche i orientalne - oto smakowite propozycje na wytrawne naleśniki.

 

Naleśniki ze szpinakiem i fetą

Doskonałe danie wegetariańskie, wzbogacone sosem ziołowo-czosnkowym oraz pestkami dyni, zaspokoją głód największych łasuchów...

Do przyrządzenia potrzebujemy:

  • Naleśniki (według własnego przepisu)
  • Szpinak (może być mrożony)
  • Ser typu feta
  • Pestki dyni do dekoracji

Rada: Wykonanie sosu czosnkowego jest bardzo proste! Wystarczą dwie czubate łyżki majonezu, pól szklanki śmietany, dwa (lub więcej) ząbki czosnku oraz koperek. Czosnek przeciskamy przez praskę a całość mieszamy, sos można również doprawić według indywidualnych upodobań.

Sposób przydządzenia:

Na rozgrzaną patelnie wykładamy szpinak. Gdy całość będzie już rozmrożona, dodajemy ser typu feta i mieszamy.

Gotowy farsz doprawiamy jedynie pieprzem (ser feta jest wystarczająco słony) i wykładamy na gotowe naleśniki. Całość zawijamy w ruloniki, przekrajmy i polewamy sosem czosnkowym.

Warto dodać piestki dyni - będą smaczną dekoracją.

Rada: Do nadzienia można dodać ziarna pieprzu kolorowego.

 

Naleśniki po azjatycku

Ich sekret kryje się w kruchym cieście naleśnikowym oraz pikantnym farszu. Pierwszy sekret składa się z 300 gramów mąki, puszki piwa (polecam niskoprocentowe), 2 jajek i dużej łyżki oleju oraz szczypty soli. Istotne, by smażyć je na suchej patelni.

Do przyrządenia potrzebujemy:

  • Naleśniki z ciastem piwnym
  • Pierś kurczaka
  • Mieszanka azjatycka
  • Papryka kolorowa
  • Dwie papryczki Chili (lub Jalapeno)
  • Kapusta pekińska
  • Sos ostro - słodki

Rada: Przed smażeniem kurczaka warto go zamarynować w mieszance ze słodkiej i ostrej papryki, sosu sojowego oraz odrobiny czosnku.

Sposób przyrządzenia:

Na rozgrzaną patelnię wykładamy doprawione kawałki kurczaka, gdy kurczak będzie dostatecznie podsmażony, przekładamy go do miseczki, a na patelnię wykładamy mieszankę azjatycką.

Następnie dokładamy paprykę oraz pikantne papryczki chili. Do podsmażanej mieszanki dokładamy kruczka, doprawiamy, a całość jeszcze chwilę trzymamy na patelni.

Na gotowe naleśniki nakładamy pokrojoną, umytą i odsączoną kapustę pekińską oraz farsz. Składamy w trójkąty i polewamy sosem ostro-słodkim.

Naleśniki mogą być również zawijane podobnie jak krokiety i polane sosem sojowym.

Rada: Naleśniki w wersji azjatyckiej doskonale smakują z chmielnymi trunkami...

 

Zapiekane naleśniki

Wymagają odrobinę większej pracy, jednak zdecydowanie warto. Chrupią, sycą i kuszą o dokładkę...

Do przyrządzenia potrzebujemy:

  • Naleśniki (według wałsnego przepisu)
  • Cukinię
  • Pieczarki
  • Pierś kurczaka
  • Ser typu Feta
  • Cebulę
  • Mieszankę ziaren

Rada: Kurczaka warto zamarynować wcześniej, aby uzyskał smak przypraw takich jak słodka papryka, pieprz oraz curry.

Sposób przyrządzenia:

Na rozgrzaną patelnię dajemy odrobinę oleju i podzmażamy kurczaka. Gotowe mięso przekładamy do miseczki, a na patelnię wrzucamy cebulę.

Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię oraz pieczarki. Mieszamy i dusimy pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając.

Całość doprawiamy przyprawą curry, słodką papryką oraz pieprzem. Dodajemy ser typu feta, kurczaka oraz ponownie mieszamy.

Na naleśniki nakładamy gotowy farsz. Składamy je w trójkąty, układając w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy tartym żółtym serem oraz mieszanką pestek. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 15 minut.

Rada: Ser warto posypać mieszanką słonecznika oraz migdałów  - doskonale uzupełniają smak całego dania.

Na koniec naleśniki wykładamy na talerz i polewamy sosem np. czosnkowym lub typu curry.

Smacznego!

 Zobacz również:

             Chłodniki                                    Grillowane                                   Słodkości

Redakcja poleca

REKLAMA