Wraz z nadejściem maja zaczęło się wielkie grillowanie. Moda na relaks przy ruszcie nie przemija. Grillujemy niemal wszędzie i niemal wszystko. Ogłaszamy zatem oficjalnie, że sezon grillowy rozpoczęty!
fot. Fotolia
Choć polskie grillowanie nie wychodzi z mody od dobrych kilku sezonów, to nadal najpopularniejszą potrawą z rusztu jest kiełbasa. I mimo, ze po długiej zimie każdy z nas tęskni za pieczoną grillową z musztardą i zimnym piwem, to my namawiamy na odrobinę eksperymentu i fantazji. Dzisiaj proponujemy warkocze z karkówki z pieczonymi ziemniakami z dodatkiem ziołowego twarożku i masła czosnkowego.
Warkocze z karkówki z pieczonymi ziemniakami
Do przyrządzenia potrzebne nam będzie:
- 1/2 kg karkówki
- 2 ząbki czosnku
- majeranek
- papryka w proszku słodka
- chili
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
- 6 dużych młodych ziemniaków
Sposób przyrządzenia:
Karkówkę pokroić w plastry o grubości około 1 cm i lekko rozbij. Każdy plaster pokroić w paski o szerokości ok. 1 cm. Paski mięsa podziel na 2 równe części i włóż do osobnych miseczek.
Przygotuj dwie marynaty - pierwsza: czosnek, majeranek, sól, pieprz, łyżka oliwy; druga: słodka papryka, chili, sól, pieprz, łyżka oliwy. Mięso marynuj minimum 2 godziny w lodówce.
Gdy mięso się zamarynuje weź z miseczek 3 plastry karkwówki i zapleć je w warkocz. Końce zepnij wykałaczkami. to samo zrób z pozostałymi. Grilluj na rozgrzanym ruszcie.
Ziemniaki dokładnie myjemy, owijamy foliaą spożywczą i ukadamy na grillu. Gdy się upieką robimy na każdym znak x nożem i w środek wkładamy twarożek bądź masełko czosnkowe.
Masełko czosnkowe
Przepyszne czosnkowe masełko. Idealne do grzanek, do potraw z grill, czy nawet do świeżego pieczywa. Koniecznie musicie wypróbować.
Do przyrządzenia potrzebne nam będzie:
- masło osełkowe
- 4 zabki czosnku
- sól
- świeża natka pietruszki
Sposób przyrządzenia:
Czosnek przeciskamy przez praskę, natkę drobno siekamy. Łączymy wszystko z masłem, solimy (masełko powinno być dość słone w smaku).
Zobacz także: Piknikowe przekąski na majówkę
Fot. Magda Balul