Kto uwielbia naleśniki? Chyba wszyscy i zapewne każdy w innym wydaniu. Bo naleśniki można przyrządzać na milion różnych sposób, wystarczy jedynie odrobina naszej wyobraźni.
Na słodko, na ostro, z mięsem, owocami, twarożkiem, budyniem, masłem czekoladowym, bądź warzywami... jest ich całe mnóstwo, w zależności od tego, na co mamy ochotę. My dziś mamy chęć na odrobinę słodkości, więc zapraszamy wszystkich na słodkie naleśnikowe szaleństwo z We-Dwoje.pl.
Szarlotkowe naleśniki
Do przyrządzenia potrzebne nam będzie:
- naleśniki (przygotować według własnego przepisu)
- 2 jabłka
- 2 łyżki miodu
- orzechy włoskie
- słodka śmietanka
- cynamon
Sposób przyrządzenia:
Jabłka obrać, pokroić w kostkę. Wrzucić do garnuszka, dodać miód i gotować na małym gazie.
Po zagotowaniu dodać cynamon i wszystko dokładnie wymieszać.
Gorący farsz nakładać na naleśniku, zawijać. Całość polać słodką śmietanką i posypać posiekanymi orzechami.
Naleśniki po amerykańsku czyli pancakes
Na pewno nie raz widzieliście je na amerykańskich filmach. Małe, pulchne placuszki podawane z sosem klonowym - to właśnie są amerykańskie naleśniki, pancakes. Są naprawdę przepyszne, musicie ich koniecznie spróbować.
Do przyrządzenia potrzebne nam będzie:
- 2,5 szkl. mąki tortowej
- 2 jajka
- 2,5 szkl. maślanki
- 0,5 szkl. cukru pudru
- 2 czubate łyżki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki sody
- 0,5 szkl. oleju
- szczypta soli
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki razem miksujemy i smażymy na suchej patelni (bez tłuszczu).
Owocowa śnieżka
Do przyrządzenia potrzebne nam będzie:
- naleśniki (przygotować według własnego przepisu)
- twarożek
- bita śmietana
- owoce: borówka amerykańska, malina
- cukier puder
Sposób przyrządzenia:
Twarożek wymieszać z cukrem pudrem. Smarować nim naleśnika. Na każdym układać warstwę owoców. Zwinąć na pół. Znów posmarować białym serem i posypać owocami.
Ponownie złożyć na pół. Posypać cukrem pudrem i udekorować bitą śmietaną.
Naleśniki z bananowo - pomarańczowe
Do przyrządzenia potrzebne nam będzie:
- naleśniki (przygotować według własnego przepisu)
- 200 g twarożku
- 6 łyżek cukru
- 2 banany
- 2 pomarańcza
- orzechy włoskie
- bita śmietana
Sposób przyrządzenia:
Pomarańcza obieramy, kroimy w kawałki. Wsypujemy do garnuszka, zasypujemy cukrem i gotujemy do momentu, aż sos zrobi się gęsty.
Sos dodajemy do twarożku i dokładnie mieszamy. Banany pokrojone w kawałki podsmażamy chwile na patelni. Naleśniki smarujemy twarożkiem, nakładamy podsmażone banany. Zwijamy.
Całość dekorujemy bitą śmietaną i orzechami włoskimi.
fot. Magda Balul