Chłodniki na upalne dni - Letnie gotowanie z We-Dwoje.pl

Letnia kuchnia powinna być lekka i szybka. W upalny dzień przecież nie chcemy spędzić kilku godzin w kuchni. A poza tym, gdy temperatura na zewnątrz sięga zenitu, chęć spożywania ciepłych posiłków znacznie spada. Dlatego też idealnym daniem na upalny wakacyjny obiad jest chłodnik. Nie tylko zaspokoi nasz głód, ale także rewelacyjnie orzeźwi.
/ 03.08.2011 08:00

Letnia kuchnia powinna być lekka i szybka. W upalny dzień przecież nie chcemy spędzić kilku godzin w kuchni. A poza tym, gdy temperatura na zewnątrz sięga zenitu, chęć spożywania ciepłych posiłków znacznie spada. Dlatego też idealnym daniem na upalny wakacyjny obiad jest chłodnik, czyli zupa podawana na zimno. Nie tylko zaspokoi nasz głód, ale także rewelacyjnie orzeźwi.

Sprawdź też inny przepis na: Chłodnik litewski

Niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu. Przyrządzić je można niemal z każdego warzywa czy owocu, zarówno na słodko, jak i na ostro. Niskokaloryczne i bardzo zdrowe - dostarczają mnóstwo witamin i minerałów. Gaszą pragnienie i regenerują siły. Jak widać chłodniki mają same zalety i na dodatek są bardzo smaczne. Zobaczcie zatem jakie propozycje przygotowało dla was We-Dwoje.pl:

 

Chłodnik marchwiowo-pomarańczowy

Bardzo oryginalny chłodnik o nieco egzotycznym smaku. Podany na zimno idealnie orzeźwi w upalne dni, a z kolei podgrzany, z nieco większą ilością imbiru, rozgrzeje nas zimą.

Do przygotowania potrzebne nam będzie:

  • 1/2 kg marchwi,
  • 1 pietruszka,
  • pół selera,
  • cebula,
  • natka pietruszki,
  • 1 l soku pomarańczowego,
  • 1/2 bulionu drobiowego,
  • śmietana,
  • szczypta cynamonu,
  • imbir,
  • sół, pieprz

Sposób przyrządzenia:

Marchew, pietruszkę, seler ugotować. Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na odrobinie oliwy. Gdy warzywa ostygną wszystko razem zmiksować, wlewając stopniowo bulion i sok pomarańczowy.

Na koniec dodajemy przyprawy i pokrojona drobno natkę pietruszki.

Po rozlaniu na talerz chłodnik dekorujemy kleksem śmietany.

 

Chłodnik litewski

Chłodnik litewski jest zupą znaną niemal na całym świecie, a jak sama nazwa wskazuje, jego ojczyzną jest Litwa. Można go przygotować na kilka sposobów, ich bazą mogą być zarówno buraczki gotowane jak i botwinka.

Do przygotowania potrzebne nam będzie:

  • 1/2 kg buraków
  • pół litra bulionu wołowego
  • 1 litr kefiru
  • ogórek zielony
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypiorek
  • jajka
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:

Buraki obieramy, gotujemy do miękkości. Gdy ostygną rozdrabniamy blenderem (można zostawić 2 buraki w całości).

Dodajemy bulion, kefir, miksujemy. Przyprawiamy zmiażdżonym czosnkiem, solą, pieprzem.

Zupę chłodzimy w lodówce przez ok. 30 min. Podajemy z jajkami ugotowanymi na twardo, pokrojonymi na ćwiartki, posiekanym szczypiorkiem, drobno pokrojonym burakiem i ogórkiem.

 

Chłodnik ogórkowy

Do przygotowania potrzebne nam będzie:

  • 5 ogórków zielonych
  • 1 litr kefiru
  • 250 ml śmietany
  • 4 ząbki czosnku
  • szczypiorek
  • pieprz, sól, papryka osra w proszku

Sposób przyrządzenia:

Ogórki obieramy i trzemy na grubej tarce. Odsączamy nadmiar soku.

W dużej misce mieszamy wszystkie składniki i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i czerwoną papryką. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy drobno posiekany szczypiorek.

Chłodzimy w lodówce ok 30 min.

fot. M.Balul

Redakcja poleca

REKLAMA